2012. augusztus 3.

Paradicsom csatni

"A jó csatni olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni." Csak néhány teáskanálnyit szolgáljunk belőle az étel mellé!
*A  fotót a "thoughts from ajoy" oldalról vettem.

Rengeteg csatni készíthető, mely egyedi ízvilágot kölcsönöz ételeinknek. Pár kanálnyival majdhogynem Indiát varázsolhatjuk asztalunkra! :-D

Minden évben, ahogy leérik az első, nagyobb mennyiségű paradicsom, el szoktam rakni pár üveg paradicsom csatnit, melyet az alábbi recept szerint készítek.

Hozzávalók:

  • 8 érett paradicsom
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
  • 2 kávéskanál fekete mustármag
  • 2-3 finomra vágott erős zöldpaprika
  • 5 szegfűszeg
  • 2 babérlevél
  • 1,5 cm hosszú fahéjrúd
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 2 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1 csipetnyi hing
  • 1 kávéskanál só
  • 4 evőkanál cukor
A paradicsom héját lehúzzuk, 4 evőkanál vízzel elturmixoljuk és félretesszük.
A fekete mustármagot kipattogtatjuk a ghíben vagy az olajban, majd a többi 6 főszert is a gyömbérrel együtt hozzáadjuk, 1 percig pirítjuk.
Beleöntjük a paradicsomot, belekeverjük a hinget és a sót, megkeverjük, majd fedő nélkül kis lángon 20-30 percig főzzük.
Ekkor beletesszük a cukrot, és további 5 percig nagy lángon főzzük, míg egy sűrű paradicsomszószt nem kapunk.

Azon nyomban tiszta üvegekbe töltöm, fedőt rakok rá és ledunsztolom. Ami kimarad, azt az ebédhez kínálom rizs és zöldségek mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!