2013. augusztus 12.

Petrezselyem télire - bio kertészet

Tudtátok hogy a petrezselymet még most augusztusban is elvethetitek? Gyorsabban kel ki mint a tavasszal elültetett és kellő takarással vagy enyhe teleken a hó alól is frissen szedhető. Nem jó frissen alátrágyázni, mert nem szereti, sőt, minden évben célszerű máshová vetni, mert a saját maga korábbi helyét sem kedveli. (Nohát!)
A levelek egész évben kiszolgálják a család szükségleteit, érdemes az ételek ízesítését a nyers, felaprított levelekkel utólag, a kész ételre szórva elvégezni, hogy a sok értékes vitamin és a petrezselyem illóolaja ne menjen tönkre. C vitamin tartalma igen magas.
Azért egy kis érdekesség a sok jó mellett:
Tudtad hogy a petrezselyem mérgező növény? A méreg koncentrációja a magban veszélyesen magas.
A petrezselyem magokat tavaszi vetéskor nyugodtan keverheted retek magokkal. Mivel azok sokkal erőteljesebben kelnek és korábban, hamar látni fogod hol vannak a sorok. A retek később kijön s a petrezselyem bátran erősödhet tovább.
Ha biokultúrában gondolkodsz, érdemes a petrezselymet paradicsom, késői és hónapos retek, vagy hagyma mellé ültetni, de a salátákhoz ne legyen közel.
Ha sok sikeredik és szeretnél eltenni belőle, fagyaszthatod vagy száríthatod, de így sokat veszít beltartalmából. Érdemes lehet kipróbálnod a só közé elrakást, vagy a sóval összeturmixolást. Utóbbit szoktam én. Pár üveggel készítek, pépesre pürélek, sót és rengeteg petrezselymet, majd a masszát csavaros kis üvegekbe teszem és lezárva a hűtőben tartom a biztonság kedvéért. 2-3 üveg az egész télre elég, mert tömény ízvilágú és jól adagolható.
Ha kedvet kaptál az üveges eltevéshez, kipróbálhatod a petrezselymes pesto-t is. :-D

petrezselyemföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!