2014. január 6.

Könnyű, laktató, vegán - gombás, karfiolos tofu leves

Miután lezajlottak az ünnepek éreztem, hogy egy kicsit sok volt a  jóból és ideje kiegyensúlyozottabb, kalóriaszegényebb vizekre evezni. Mint a legtöbben ilyenkor, bennem is megfogalmazódott néhány fogadalom az új esztendőre. Rendszeres mozgás, a bögre erős kávé helyett reggelivel indítom a napot, stb. 

Ünnepek előtt vettünk egy nagy lábast, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségű egészséges ételt készítsek egyszerre, ezzel elkerülve az éhség diktálta kapkodós, üres kalória bevitelt. Ezt a jó kis sűrű zöldséglevest is három napig ettük. (Mondjuk, én ha valami ízlik nem unom meg, de tudom, hogy ezzel nincs mindenki így. Hosszútávon jó módja az egészségesebb táplálkozásnak a rohanó hétköznapokban, illetve spórolni is segít, ha van mihez "nyúlni" amikor éhesek vagyunk, vagy van mit csomagolni a munkahelyi ebédre.)

Hozzávalók:

  • 1 tofu "tégla" (natúr vagy füstölt)
  • 2 fej hagyma
  • 1 kis fej karfiol
  • 1/2 kiló gomba
  • 1 konzerv hámozott egész paradicsom (de lehet néhány szem frisset is használni)
  • 3 vegán leveskocka



A hagymát, gombát és tofut felszeleteljük, olajon megdinszteljük, sóval, borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezzük. Ha a hagyma átüvegesedett és a gomba megpuhult (addigra már a tofu is megfőtt), akkor felöntjük vízzel és hozzáadjuk a karfiolt, paradicsomot. Addig főzzük, amíg a karfiol meg nem puhul és a paradicsom szét nem fő. Ízlés szerint fűszerezhetjük még.)

Ez egy nagyon egyszerű hús és tejtermékmentes fogás. Emellett nem tartalmaz finomított szénhidrátot vagy keményítőt. Az ünnepi nagy evés-ivás után kifejezetten jól esett ez a könnyű, de laktató zöldségleves.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!