2014. január 11.

Adaptogének - változást segítő gyógynövényeink

A világegyetem, melyben élünk, örök változásban van. A változás így számunkra is elkerülhetetlen és nem mindig könnyű, azonban leggyakrabban fejlődésünket szolgálja. Ha nem tudunk megfelelni egy-egy hirtelen vagy jelentős változásnak, akkor, ahogy már a nevükből is sejthetjük, segítségünkre lehetnek az adaptogén gyógynövények.
A szibériai ginzeng felszabadítja az elraktározott energiánkat és könnyebbé teszi, hogy tartsuk magunkat az edzéstervhez ha például sportolásra szánjuk el magunkat. Kapszulában vagy tinktúrában fogyasszuk, kúraszerűen kb 1 hónapig, majd tartsunk 2 hét szünetet mielőtt újra kúrába kezdünk. 

Adaptogénnek számít az ayurvédikus ashwaganda is.

Az adaptogén gyógynövények bizonyos fajtái átsegíthetnek minket életünk nehéz szakaszain is.

A növények hatóanyagai, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, és általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásai.

Milyen gyógynövények juthatnak rögtön eszünkbe ha az adaptogénekre gondolunk? Fokhagyma, ginzeng, kasvirág, ginkgo, aranygyökér, és lapacho. Itt kell megemlítsem, hogy a Bonavini Lapacho natúr tea igen kedvelt termék és rendszeresen vásárolják az áruházban.
A lapacho tea egy különleges dél-amerikai fa kérgéből készül. Az inkák szerint erősíti az immunrendszert. Rendkívül gazdag vas, kálium, kalcium, mangán és magnézium tartalmú. FIGYELEM! Kismamáknak és gyermekeknek nem ajánlott!


A növénycsoport elnevezése görög eredetű: ADAPTO "beállítani", és GEN "termelő"

Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő, miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket. Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.
Az emberi test külső és belső körülményei változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével, melyek arra hivatottak, hogy növeljék a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Az adaptogén gyógynövények csoportjának egyik tagja sem mérgező, hiszen folyamatos fogyasztás esetén ebben az esetben komoly következményekkel számolhatnánk.
Egy-egy adaptogén hatására megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben.
Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások.

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Adaptogén


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!