2014. január 2.

Új év, új étrend: hogyan is kezdjek hozzá?

Örültem, amikor megkeresett Trixi a Zöld Malomból azzal az ötlettel, hogy próbáljam meg összeszedni, melyek azok a szempontok, lépcsőfokok, amelyekre érdemes odafigyelni egy új gluténmentes étrend kezdetén. Az év első napjaiban sokan tesznek életmódváltozáshoz kapcsolódó ígéreteket, ezért igyekeztem úgy csokorba gyűjteni a tanácsaimat, hogy nem feltétlenül csak a gluténmentes diétázókhoz szóljak.
Én is átmentem már néhány kisebb-nagyobb életmódváltáson, sőt, volt szerencsém közeli családtagjaimnak és barátaimnak is segítséget nyújtani hasonló helyzetben. Jót derültem, amikor a közelmúltban véletlenül rábukkantam egy néhány éve íródott felhasználói profilomra, ahol mint nem túl aktív, inkább lusta leányzóként jellemeztem magam, aki nagyon szereti az édességet. Manapság kerékpárral járok munkába, és ezen kívül is hetente legalább ötször mozgok itthon 40-50 percet. Ami pedig az étrendemet illeti: ha olvassátok a blogom, akkor nem újdonság, hogy 2,5 éve cukormentes, 160 g szénhidrátos diétát tartok, ami lassan 2 éve gluténmentes és 1,5 éve tejmentes is. Az édességet még mindig szeretem, de jól megválogatom, hogy mi is legyen az. Igen, voltak nehézségeim, mire sikerült kialakítanom az új világomat, de a lényeg az, hogy most jól érzem magam a mindennapjaimban, és ha a tapasztalataim megosztásával másoknak is segíthetek, az csak a hab a torán.

Életmódváltás 7 lépésben, ahogy én látom:

  1. Minden Benned dől el. A komoly változások is egyetlen elhatározással kezdődnek: fontos, hogy az új életmódod először a gondolataid világában induljon el. Tisztázd magadban, hogy miért is vágsz bele? Gondolatban sorakoztasd fel az összes pozitív érvedet, ami végül ehhez a döntéshez vezetett. Nem mások vélt vagy valós elvárásai miatt, még csak ne is valamiféle divathóbort miatt változtass. Ha úgy érzed, hogy külső kényszer miatt vagy kénytelen lemondani korábbi kedvenc ételeidről, szokásaidról, az egy felesleges belső dráma kezdete lesz. Mindig tartsd szem előtt, hogy mit nyerhetsz az erőfeszítéseiddel: jobb közérzetet? Aktívabb, teljesebb életet?
  2. Haditerv. Ha úgy érzed, hogy megszületett a kellően szilárd elhatározásod, akkor gondold át, hogy pontosan min is kell változtatnod. Gondolatban pörgesd végig egy átlagos napodat, és figyeld meg, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a jövőben nem maradhatnak így tovább.
    Egy étrendváltozás, akár gluténmentes diéta kapcsán nagyon hasznos lesz, ha előre végiggondolod, hogy ezentúl hogyan is fog kinézni egy-egy étkezésed? Melyek a "kritikus pontok": a kedvenc ételeid, amelyeket ezentúl hanyagolnod, vagy furfangos módon helyettesítened kell?
    Nekem anno nehézséget okozott a kenyér helyettesítése, szerencsére már van egy jó teljes kiőrlésű, gluténmentes házi kenyér receptem, amihez a hozzávalókat meg is tudod vásárolni a Zöld Malomból. Számtalan gluténmentes keksz és desszert receptet találsz, akár az én oldalamon is, ha úgy gondolod, hogy ez fog hiányozni majd.
  3. Környezetváltoztatás. Nehéz lesz új szokásokat felvenned, ha lépten-nyomon olyan rejtett kincsekre akadsz az otthonodban, amelyek szirénként csábítanak a rosszba. Módszeresen kutasd át a konyhát, kamrát, pincét, padlást - kinek hogy, és válogasd ki a frissen tiltólistára került dolgokat. A szomszédod biztosan fog örülni 1-2 kg lisztnek, cukornak, keksznek, chipsnek, tésztának, vagy bárminek, ami az ő életmódjával nem összeférhetetlen.
    A kiürített polcokat töltsd fel olyan alapanyagokkal, amelyek beilleszthetőek az új étrendedbe, és tudod, hogy szeretni fogod őket! Ha gluténmentes diétára térsz, akkor legyen otthon barna rizs, köles, esetleg gluténmentes tészta, biztosan gluténmentes felvágottak, nap végi jutalomcsoki, stb.
  4. Szurkolótábor. Avasd be a "haditervedbe" közeli családodat, barátaidat. Törődnek Veled, ezért tudni szeretnék, hogy miért is ez a nagy változás: fontos megérteniük, hogy az új életmód milyen hasznos lesz, így támogatnak majd, sőt, könnyen elképzelhető, hogy a lelkesedésed és jó eredményeid láttán ők is betársulnak! Különösen az első napokban jól fog esni egy kis lelki támasz, és számukra is kellemetlen lenne, ha esetleg olyasmivel kínálnának, amit már nem ehetsz.
  5. Nehéz napok, nehéz emberek. Ha van elég akaraterőd ahhoz, hogy jelentős változásokat hozz az életedbe, biztosan találkozol majd akadályokkal is. Lesznek majd pillanatok, amikor megtorpan a lendület, és azon töprengesz, hogy "miért is jó ez nekem?". A kezdeti időszak kritikus: egyre több és több energiát fektetsz a változásba, de még nem tapasztalod az eredményét. Sokat javíthat a hangulatodon, ha egy-egy nap végén megjutalmazod magad, amiért újabb lépéseket tettél az új utadon: vegyél egy nagy kád fürdőt, vagy nézz meg egy jó filmet, olvass egy érdekes könyvet, stb.
    Előfordulhat, hogy lesznek ellendrukkereid is, akik megkérdőjelezik a döntésed, vagy nem veszik komolyan, és pl. kitartóan kínálnak házi süteménnyel, miután jelezted, hogy nem ehetsz olyat. Ilyen helyzetben igyekezz megőrizni a türelmedet: ha nem akarják meghallani a véleményed, Neked sem kell foglalkozni az övékkel. Könnyen elképzelhető, hogy ők is változtatni szeretnének, de nem tudják, hogyan. Idővel, a sikereid láttán talán éppen Hozzád fordulnak majd tanácsért.
  6. Légy következetes. Különösen valamilyen ételallergia vagy -intolerancia miatti diétában nagyon fontos, hogy ha egyszer belevágtál, ne szegd meg! Az allergia okozta tünetek a "bajkeverő" étel elhagyása után lassan elmúlnak, de ne kényelmesedj bele a hamis biztonságtudatba: ha újra eszel az elhagyott ételből, és valóban az volt a bűnös, akkor a tüneteid sokkal súlyosabbak lehetnek, mint a diéta kezdetén. Ne hozd magad olyan helyzetbe, hogy ne legyen mit enned: ha utazol, kirándulni mész, gondolj össze magadnak egy kis túlélőcsomagot, amit könnyen magaddal vihetsz, és ha minden kötél szakad, bármikor hozzányúlhatsz.
    Légy következetes, állj ki magadért: étteremben beszélj a pincérrel, értesd meg vele, hogy az egészséged miatt kell tudnod, hogy pl. a tésztát belefőzik-e a húslevesbe. Kezdetben minden vásárolt termék címkéjét olvasd át alaposan, győződj meg róla, hogy nem tartalmaz semmit, ami számodra káros lehet. Előfordul, hogy egyes címkéken nem találsz egyértelmű információt, ilyen esetben merj kérdezni: akár emailben is, általában szívesen válaszolnak. Idővel találsz majd "bejáratott" termékeket, amiket rendszeresen fogyaszthatsz, de időszakosan ezeket is olvasd át, mert a gyártó változtathat az összetételen.
  7. Kalandra fel! Az életmód változtatás egy nagy kaland: figyelj arra, ami előtted áll, engedd el azt, amit magad mögött kell hagynod. Könnyen elképzelhető, hogy miután búcsút intesz korábbi kedvenc ételeidnek, olyan ízekre bukkansz, amelyeket semmi esetre sem cserélnél vissza: én pl. a gluténmentes diétám nélkül valószínűleg sosem kóstolok quinoát, most pedig ez az egyik kedvenc köretem. A korábban készen vagy félkészen vásárolt ételeket teljes értékű, házi változataikra cseréltem: zongorázni lehet a különbséget. Rengeteg újdonsággal volt alkalmam kísérletezni az elmúlt években, és mindig vannak új ötleteim, ezért aztán tudom, hogy a kaland folytatódik...

 Kívánom Nektek a 2014-es évre, hogy a jól felépített új életmódotok sok kedvező változást hozzon, és hosszú távon tartsatok ki mellette!

A gluténmentes étrenddel kapcsolatos kérdéseitekre szívesen válaszolok itt is, de megtaláltok a mindenmentes.hu oldalon is.



Nóri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!