Minap böngésztem Nóri mindenmentes oldalát, hogy inspirációt gyűjtsek magamnak. Meg is tetszett ez a Galette complète recept, melyet aztán legalább három napig különböző variációkban, módokon (töltve, hajtogatva, fektetve) és kiegészítőkkel (hagyma, sonka, tojás, paprika, spenót, sajt) többször el is készítettem magamnak. Egyszerűsége megkapó, íze rusztikus, az étel maga pedig laktató.
A második adag sütésből maradt meg 4 palacsinta. Hogy ne vesszen kárba a finomság, rakott gombás megoldást találtam ki, főleg maradékokból dolgoztam.
Nem is mindenmentes, nem is teljesen paleo, de valahol ott hordozza magában mindkét irányzatot. Az biztos, hogy hagyományosnak semmiképpen sem mondható.
Hozzávalók:
- 4 db hajdinapalacsinta
- 1 kis tálca felszeletelt champion gomba
- 1/2 szál felszeletelt póréhagyma
- 250 gr mascarpone
- 2 dl húsleves
- natúr zöldfűszeres fűszersó
- 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj*
- 1 db fokhagymás, főtt, szeletelt sertésnyelv (elhagyható)
- füstölt gomolya sajt
Elkészítés:
1 dl húslevest feltettem melegedni, hozzáadtam a póréhagymát és a gombát. Puhára főztem úgy, hogy a főzőléből a fele el is párolgott. Eközben a mascarponét csomómentesre kevertem a másik 1 dl húslevessel és a fűszersóval ízesítettem. Elkevertem benne az útifű maghéjat is.
A gombához öntöttem és egy kicsit összefőztem, hogy besűrűsödjön.
Jénai alját lekentem egy kevés öntettel, erre raktam a palacsintát úgy, hogy csak a fele feküdjön az edényre. Simítottam rá gombás szószt, raktam rá 3-
4 szelet sertésnyelvet és ráhajtottam a palacsinta másik felét. Erre ismét szósz került, erre egy másik palacsinta szintén csak felével, bele szósz, nyelv és ismét ráhajtottam saját másik felét... és így tovább mind a négy palacsintával. A tetejére ismét szósz került, rá pedig a reszelt sajt.
4 szelet sertésnyelvet és ráhajtottam a palacsinta másik felét. Erre ismét szósz került, erre egy másik palacsinta szintén csak felével, bele szósz, nyelv és ismét ráhajtottam saját másik felét... és így tovább mind a négy palacsintával. A tetejére ismét szósz került, rá pedig a reszelt sajt.
Légkeveréses sütőben 200 fokon pirosra sütöttem.
* az útifűmaghéj az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. Érdemes előbb kis mennyiségben tesztelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!