2012. december 24.

Burgonyás pogácsa családi receptje

2012 December 14-én fűszerjátékot hirdettünk a Facebook oldalunkon.



A játék nyertese már meg is kapta nyereményét, a 17 darabos fűszercsomagot 3790.- Forint értékben.
Köszönjük neki a beküldött családi receptet, melyet engedélyével közzé teszek:


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • ½ nagy pohár tejföl
  • 1 kocka Rama
  • 6-8 szem krumpli
  • 2 tojássárga
  • 1 kocka élesztő
  • cukor
A lisztet a sóval és a puha margarinnal elmorzsoljuk. A krumplit sós vízben megfőzzük, majd egy kevés főzővízzel összetörjük (ebédről megmaradt krumplipüré is használható helyette). Az élesztőt 1.5 dl langyos tejben egy csapott mokkáskanálnyi cukorral megfuttatjuk.
A száraz és nedves hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Nem kell kivárni, hogy meghűljön a krumpli, én melegen szoktam belegyúrni.
Kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, becsíkozzuk a tetejét egy éles késsel, és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Tepsibe sorakoztatjuk (vigyázat, meg fognak nőni!) és a tojások fehérjével lekenjük a tetejüket. (Ízlés szerint a szórható köménymaggal, vagy tökmaggal.)
Forró sütőben kezdjük sütni (gázsütő 8-as, nálam kb. 240 fok), majd nagyjából félidőben visszavesszük a hőfokot (6-os, ez olyan 200-210 fok). Pirosodásig sütjük őket.

Nem kell alá sütőpapír, elég zsíros a tészta, nem fog leragadni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!