2013. április 12.

Citromfüves ajakbalzsam

James Wong receptje:
A citromfű aromája, ahogyan a neve is mutatja citromos. Érdemes visszavágni, mert burjánzik. Tökéletes herpeszre, de teaként -vírusellenes szerként- egyéb fertőzésekre is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő hatása van.

Hozzávalók:

  • 21 ek apróra vágott citromfű
  • 3,5 evőkanál búzacsíra olaj
  • 3,5 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál méhviasz
  • 1 evőkanál méz
  • 5 csepp teafa olaj

A megmosott citromfüvet alaposan megmossuk felaprítjuk, majd három részre osztjuk. A fazékba 7 evőkanállal teszünk, melyhez 3,5 evőkanál búzacsíra olajat és 3,5 evőkanál olívaolajat adjunk majd lassú tűzön felmelegítjük. Ha apró buborékok jelennek meg a tetején, akkor a tűzről elvéve 10 percet pihentetjük. Tíz perc alatt az olajban a hatóanyagok alaposan kioldódnak.
10 perc elteltével szűrőn átszűrjük egy másik fazékba és a leveleket is alaposan kinyomkodjuk. Az átszűrt olajat a következő adag citromfűvel újramelegítjük, és ezt még egyszer ismételjük.
Ahhoz, hogy balzsam legyen belőle, visszatesszük a tűzre a leszűrt olajat, hozzáadjuk a méhviaszt és a mézet.  A méz jól gyógyítja a sebeket és antibakteriális hatású, ráadásul finom íze és illata lesz tőle az ajakbalzsamnak. A viasz elolvasásáig kevergetjük.
Amikor habosodik a teteje, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a teafa olajat, ez jól tartósítja a balzsamot.
Amíg még folyékony, üvegbe, vagy tégelybe töltjük. Mikor kihűlt és megszilárdult, rázárhatjuk a kupakot. Hat hónapig felhasználható.
Azonnal használjuk, amint jelentkezik a herpesz okozta égető érzés.

Az összetevőkre való allergiás hajlamot a használat előtt 24 órás allergiateszttel próbáljuk ki!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!