2013. április 17.

Thai édesburgonyleves

Megérkezett a jó idő, a pultokon még megtalálható az édes burgonya és lassan a kertből (akinek van) szedheti lassan a koriandert is. 

Hozzávalók:
  • 1,25 l csirkealaplé
  • 1 kg kis kockára vágott édesburgonya
  • 250 ml kókusztej
  • 60 ml thai piros currypaszta
  • 1 finomra vágott hagyma
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • friss korianderlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát körülbelül 3 perc alatt puhára pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a thai currypasztát, és állandóan kevergetve 1 percen át pároljuk. Belerakjuk az édesburgonya-kockákat, alaposan elkeverjük, figyelve arra, hogy a currypaszta mindenhol bevonja a zöldséget. Felöntjük a csirkealaplével és a kókusztejjel. Felforraljuk. Lefedjük, gyöngyözve főzzük, amíg az édesburgonya meg nem puhul, úgy 20 perc múltán. A levest robotgépben vagy mixerben krémesre keverjük. Merőkanállal levesestálakba kanalazzuk. Korianderrel díszítve, forrón kínáljuk.
(forrás: Villámkonyha)


Pár szó a korianderről:
A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.

A koriander termesztéséhez jó talajra van szükség, és arra, hogy rendszeresen öntözzük őket. A koriandert mindig magról termesszük, és egyenesen oda vessük, ahol szeretnénk, hogy nőjön, mert nem szereti az átültetést. Az átültetéssel járó megpróbáltatás következtében megeshet, hogy egyenesen felmagzik, majd elpusztul, levelet pedig nem növeszt!
A koriander nagy karógyökeret ereszt, így kis cserépben nem nevelhető. Ízletes gyökerét származási helyén ugyanúgy felhasználják, mint mi a petrezselyem gyökerét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!