2014. március 11.

Négy napos (vagy 90 napos) szétválasztó diéta


Azt hiszem ez az étkezési irányzat is megér egy misét :-D Legfőképpen diétázóknak ajánlott és igen gyors és nagy sikerek érhetőek el vele. Pár dologra kell mindössze figyelni, mégpedig az ételtípusok megfelelő sorrendjére a napok során.
Már több receptet is találtok a blogban, mely ebben a témakörben íródott. Ezeket a 4 napos diéta cimke alatt éritek el. 
Az ételeket 4 csoportra osztjuk:
  1. Fehérje
  2. Keményítő
  3. Szénhidrát
  4. Gyümölcs
Az étel típusokat ebben a sorrendben, naponta váltogatva kell fogyasztani. Ezért is nevezik 4 napos szétválasztónak, mert négy nap egy ciklus.

Reggelire minden nap gyümölcsöt kell fogyasztani. Az ebéd és a vacsora az adott nap szerinti ételcsoportból kell készüljön. Havonta egyszer, az egyik gyümölcsnap után víznap következik. (Háát... nem biztos hogy az nekem menni fog, de azt hiszem azon az egy napon már igazán nem sok múlik...)

A 90 nap alatt átlagosan 15-25 kg súlycsökkenés érhető el. Természetesen aki kevesebb súlyfelesleggel rendelkezik, az hagyja abba a diétát az ideális súly elérésekor!

Protein napi alapanyag példák:
Sovány húsok, csirke, pulyka, hal
Tejtermékek: tejföl, túró, sajt, kefír
Tojás és nem keményítő tartalmú zöldségek

Keményítő napi alapanyag példák:
Zöldségek: bab, borsó, kukorica, sárgarépa, lencse, burgonya
egyéb zöldségekkel, salátának, levesnek, főzeléknek elkészítve, vagy párolva és sütve egyaránt  finomak. Nyersen is bátran együk, amelyik úgy is fogyasztható :-D

Szénhidrát napi alapanyag példák:
Tészták, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából. Rizs ételek. Ezekhez természetesen a nem keményítő tartalmú zöldségeket párosítjuk, illetve magokat is használhatunk (dió, mák). Egy-egy sütemény és magas kakaótartalmú csokoládé darabka jutalomként belefér. Ezen a napon kell azonban a leginkább mértékletességet mutatnunk.

Gyümölcs napi alapanyag példák
Bármilyen gyümölcs amit szeretsz és a szervezeted emészti :-)

Fontos: A diéta abbahagyása után lassabban ugyan, de várható lesz testsúly gyarapodás, amennyiben az eltelt időszak alatt nem váltottál szemléletet és visszatérsz korábbi étkezési szokásaidhoz.
Ami segíthet:
További szétválasztó módszer, de más rendszer szerint! Amit elég lesz szem előtt tartanod:
  • Húst zöldséggel fogyaszthatsz
  • Szénhidrátot zöldséggel fogyaszthatsz (A keményítő tartalmú ételek is valójában szénhidrát tartalmú ételek)
  • Húst szénhidráttal soha ne fogyassz!
Ezt a módszert hosszú időn keresztül is tarthatod, sőt ha folyamatosan így étkezel, a korábban elért testsúlyodat tartani is tudod majd.

Mindazoknak ajánlom a szétválasztó diétát, akik nem tudnak vagy nem akarnak lemondani bizonyos ételekről, étel csoportokról, de elég akaraterejük van ahhoz, hogy külön-külön fogyasszák az együtt súlyfölösleget okozó ételeket.

Egy alkalommal már próbálkoztam a 4 napos szétválasztó diétával és valóban gyors eredményeket értem el, persze belazultam... aztán jöttek más irányzatok és azokat is ki szerettem volna próbálni... a súlyom pedig visszatért a kiinduló állapotba.
Most tavasz van, a megújulás ideje, így hát újra nekifutok a feladatnak :-)
Ki tart velem?
Mától igyekszem minden nap megfelelő receptet posztolni a diétához :-D
Ha van aki már csinálta ezt a módszert, megköszönném ha megosztaná tapasztalatait!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!