2012. június 20.

Kenyértészta alap

  • 750 gr liszt
  • 350 ml meleg víz
  • 25 gr friss vagy 7 gr száraz élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
Az élesztőt a cukorral, meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk. A lsizt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 újjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát.
Cipót formálunk belőle, amit kézfejjel ellapogatunk.
Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk, ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk.
Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle.
Ha tenyérrel megnyomkodjuk, érezzük, milyen rugalmas.
A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük (kb. 1óra 30 perc).
Akkor jó a tészta ha az ujjunk nyoma benne marad.
Ne feledjük, az élesztő munkája nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!