A bodzavirágot leszedés után tároljuk zárható tasakban. Így hűtőben 2-3 napig friss marad.
A feketebodza sokoldalúan felhasználható, vadon is megterem. A virágát kiránthatjuk, főzhetünk belőle bort, szörpöt, pálinkát.
A bodzavirág flavonoidot és fenolsavat tartalmaz, gyulladáscsökkentő és antivirális hatású. Ha természetes pektint tartalmazó lenmaggal kombináljuk, csökkenti a torokfájást, az orr és a légutak elzáródását.
A tablettához:
- 10-15 virág
- 2 evőkanál lenmag
- 12 eukaliptusz levél
- Víz az áztatáshoz
- 1 csésze gumiarábikum (afrikai fa leveléből és kérgéből készül, növényi zselésítő anyag)
- 3 teáskanál szárított bodzabogyó
- 1 csésze víz
- 2 csésze procukor
Elkészítés:
A bodza virágokat frissen forral vízbe tesszük. Hozzátesszük a lenmagot hogy zselés állaga legyen, és belerakjuk az eukaliptusz leveleket is. Lefedjük és egy órát állni hagyjuk.
Egy csésze gumiarábikumot mozsárban olyan kicsire törünk, hogy könnyen oldódhasson. Hozzáadjuk a szárított bodzabogyót is amit szintén megtörünk. A csésze vízhez adjuk a megtört száraz anyagot és elkezdjük melegíteni. A hő a hő hatására a granulátum sűrű, szirupos állagúvá válik. A bodzavirágokat szűrjük le és adjunk él csészényit belőle a sziruphoz.
Adjuk hozzá a porcukrot (ha szopogatós cukorka helyett szirupot szeretnénk, akkor csak 1 csészényit). Lassú tűzön kevergetve fél órán át főzzük. Amikor már olyan sűrű, hogy elválik az edény oldalától és a fakanálról csurgatva a kezünkhöz sem tapad hozzá, akkor tálcára helyezett sütőpapírra folyatjuk úgy, hogy egy táblát kapjunk belőle. Miközben eltakarítjuk a konyhai romokat, elmosogatunk, a cukorka megkeményedik. A kívánt darabokra tördeljük és porcukorban megforgatva lezárt edényben, hűvös, fénymentes, száraz helyen, akár egy évig megőrzi jótékony hatását.
Receptünk a kedvelt Kerti Patika sorozatból, James Wong ajánlásai közül származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!