2013. március 10.

Makrobiotika


Azt gondolom, hogy aki az egészséges étkezést célul tűzi ki magának, igyekszik minél szélesebb körben tájékozódni, hogy kiválaszthassa a saját szervezete igényeinek leginkább megfelelő táplálkozási módokat, étrendet, alapanyagokat.
A makrobiotika az egyik "ág" amit ma Magyarországon nagy érdeklődés övez és teltházas tanfolyamok indulnak belőle. Egy több hétvégés tanfolyamon én is részt vettem a nővéremmel és a tanult technikákat, recepteket azóta is szívesen alkalmazom és készítem el. Számomra varázslatos, távolkeleti ízek köszönnek vissza alkalmanként és jól hasznosítható, könnyű receptek teszik változatossá étkezésünket a mindennapokban. Az alapanyagok beszerzése ma már nem jelent gondot, végre webáruházamba is felvettem a makrobiotikus táplálkozáshoz széles palettát nyújtó Clearspring termékeket.



A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti, és követőinek is hosszú, egészséges életet ígér. Már Hippokratész is azt vallotta, hogy a megfelelő ételek alapozzák meg az egészséges és hosszú életet. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott. 

A Távol-Keleten George Oshawa -, aki egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban is megjelenik, ahol az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább. 

A makrobiotika alapfilozófiája az egység: az ember a világ része, és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha ezt az ember megszegi, az egészségével kell fizetnie. Mint ahogy a természetben, úgy az emberi szervezetben is folyik a küzdelem az ellentétes erők között. Ezeket az erőket a keleti filozófiák szóhasználata szerint a "jin" és a "jang" személyesíti meg. A jin és a jang nem a jó és a rossz erői: ebben a küzdelemben a "jó" az erők egyensúlya, a "rossz" pedig a szélsőség, azaz valamelyik erőnek a túlsúlyba jutása. A küzdelem kimenetele határozza meg az egészséget vagy a betegséget. 

A makrobiotikus táplálkozás alapjai

50-60%: teljes értékű gabonák 
  • barna rizs
  • köles
  • árpa
  • búza
  • hajdina
20-25%: idénynek megfelelő bio-zöldségek

5-10%: babfélék
  • azuki
  • csicseri borsó
  • lencsék
  • szójabab
  • szójából készült tofu, tempeh
5%: miszo-leves
(miszo: szójababból, gabonafélékből tengeri sóban erjesztett fűszer. Fontos aminosavakat és vitaminokat tartalmaz.)

5%: tengeri zöldségek (ásványi anyagokban, jódban gazdag táplálékkiegészítők)
  • nori
  • kombu
  • hijiki
  • wakame
  • arame
5-10%: egyebek
  • tengeri és hazai fehér húsú halak
  • idénynek megfelelő gyümölcsök
  • diófélék és más magvak

Makrobiotikus tanítások

Beszélj kevesebbet :Figyelj többet!
Mondj kevesebbet :Tegyél többet!
Aggodalmaskodj kevesebbet :Munkálkodj többet!
Száguldozz kevesebbet :Sétálj többet!
Egyél kevesebbet :Rágjál többet!
Kezdj bele kevesebb dologba :Fejezz be többet!
Javítgassál kevesebbszer :Tedd a dolgod hibátlanul többször!
Hibáztass kevesebszer :Bocsáss meg többször!
Öklelj kevesebbszer :Ölelj többször!
Versengjél kevesebbszer :Segítsél többször!
Végy el kevesebbet :Adjál többet!
Legyen kevesebbed :Legyél több te magad!
Bosszankodj kevesebbet :Nevess többet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!