Azt gondolom, hogy aki az egészséges étkezést célul tűzi ki magának, igyekszik minél szélesebb körben tájékozódni, hogy kiválaszthassa a saját szervezete igényeinek leginkább megfelelő táplálkozási módokat, étrendet, alapanyagokat.
A makrobiotika az egyik "ág" amit ma Magyarországon nagy érdeklődés övez és teltházas tanfolyamok indulnak belőle. Egy több hétvégés tanfolyamon én is részt vettem a nővéremmel és a tanult technikákat, recepteket azóta is szívesen alkalmazom és készítem el. Számomra varázslatos, távolkeleti ízek köszönnek vissza alkalmanként és jól hasznosítható, könnyű receptek teszik változatossá étkezésünket a mindennapokban. Az alapanyagok beszerzése ma már nem jelent gondot, végre webáruházamba is felvettem a makrobiotikus táplálkozáshoz széles palettát nyújtó Clearspring termékeket.
A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti, és követőinek is hosszú, egészséges életet ígér. Már Hippokratész is azt vallotta, hogy a megfelelő ételek alapozzák meg az egészséges és hosszú életet. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott.
A Távol-Keleten George Oshawa -, aki egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban is megjelenik, ahol az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább.
A makrobiotika alapfilozófiája az egység: az ember a világ része, és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha ezt az ember megszegi, az egészségével kell fizetnie. Mint ahogy a természetben, úgy az emberi szervezetben is folyik a küzdelem az ellentétes erők között. Ezeket az erőket a keleti filozófiák szóhasználata szerint a "jin" és a "jang" személyesíti meg. A jin és a jang nem a jó és a rossz erői: ebben a küzdelemben a "jó" az erők egyensúlya, a "rossz" pedig a szélsőség, azaz valamelyik erőnek a túlsúlyba jutása. A küzdelem kimenetele határozza meg az egészséget vagy a betegséget.
A makrobiotikus táplálkozás alapjai
50-60%: teljes értékű gabonák
- barna rizs
- köles
- árpa
- búza
- hajdina
5-10%: babfélék
5%: tengeri zöldségek (ásványi anyagokban, jódban gazdag táplálékkiegészítők)
- azuki
- csicseri borsó
- lencsék
- szójabab
- szójából készült tofu, tempeh
- 5%: miszo-leves
- (miszo: szójababból, gabonafélékből tengeri sóban erjesztett fűszer. Fontos aminosavakat és vitaminokat tartalmaz.)
5%: tengeri zöldségek (ásványi anyagokban, jódban gazdag táplálékkiegészítők)
- nori
- kombu
- hijiki
- wakame
- arame
- 5-10%: egyebek
- tengeri és hazai fehér húsú halak
- idénynek megfelelő gyümölcsök
- diófélék és más magvak
Makrobiotikus tanítások
Beszélj kevesebbet : | Figyelj többet! |
Mondj kevesebbet : | Tegyél többet! |
Aggodalmaskodj kevesebbet : | Munkálkodj többet! |
Száguldozz kevesebbet : | Sétálj többet! |
Egyél kevesebbet : | Rágjál többet! |
Kezdj bele kevesebb dologba : | Fejezz be többet! |
Javítgassál kevesebbszer : | Tedd a dolgod hibátlanul többször! |
Hibáztass kevesebszer : | Bocsáss meg többször! |
Öklelj kevesebbszer : | Ölelj többször! |
Versengjél kevesebbszer : | Segítsél többször! |
Végy el kevesebbet : | Adjál többet! |
Legyen kevesebbed : | Legyél több te magad! |
Bosszankodj kevesebbet : | Nevess többet! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!