10. heti menü / szerda
A kacsahús azon csodák egyike, melyről még édesapámék áradoznak... hogy bezzeg annak idején még az ő anyukája isteni kacsát sütött, pedig nem gáz és villanytűzhely volt, hanem sparhelt... No igen. A tudást nagymamám magával vitte, nekünk pedig maradt az álmodozás. Egyszer megpróbáltam a kacsasütés hagyományát családunkban feléleszteni. Reméltem, talán genetikailag belém van kódolva, mint leány unokába a sütés mikéntje... de be kell valljam a próbálkozás csúfos kudarcba fulladt.
Most, ennek a könnyű -igaz "világ"- receptnek a láttán felcsillant a remény, talán még nincs minden veszve. Nekifutok még egyszer a kacsahús sütésnek, talán most jól jövök ki belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 bőrös kacsamell
- ½ kimagozott, vékony szeletekre vágott sütőtök
- 90 ml extraszűz olívaolaj
- 3 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál kínai ötfűszer keverék
- ázsiai zsenge zöldsaláta a tálaláshoz
- só és frissen őrölt fekete bors
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20 perc
Illusztráció |
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőtökszeleteket a tepsibe rakjuk, megkenjük 1 evőkanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk. Körülbelül 15 perc alatt megsütjük, egyszer átforgatva. Közben a szójaszószt, a mézet, a kínai fűszerkeveréket összekeverjük egy tálban. Megkenjük a kacsát a fűszeres keverékkel. Felmelegítünk egy serpenyőt. A kacsát a bőrös oldalával lefelé, körülbelül 5 perc alatt aranybarnára és ropogósra pirítjuk. Megfordítjuk és még további 3-5 percig pirítjuk. A kacsamellet tálra rakjuk, lefedjük és 5 percig pihentetjük. Ezután felszeleteljük. A dresszinghez a maradék olajat, az ecetet, a cukrot a sót és a borsot kis tálban alaposan összekeverjük.
A megsült tökszeleteket tálalótálra rakjuk. A tetejére helyezzük a kacsaszeleteket. Meglocsoljuk az öntettel és ázsiai salátával díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!