2014. február 15.

Február - kerttervezés, magvásárlás

Február közepén járunk. Igazán varázsosak ezek a csodás, tavaszillatú csupa napfény nappalok. :-) Hívogat a kert, egyre többet tekintek a türelmesen várakozó ágyások felé.
Tervezgetem idén milyen növényeket szeretnék nevelni, melyikből kéne saját palántát nevelni, melyiket fogom a piacon megvásárolni...
Ha kiskertedben bio gazdálkodást tervezel és vegyes kultúrát szeretnél kialakítani, érdemes tájékozódnod az egyes növények igényeiről.
Készíts tervet arról, mit hová fogsz ültetni.
Rajzold le a rendelkezésre álló területet több példányban és kezd el tervezni. Vedd figyelembe a növények, fény, hő és vízigényét. Ha például nincs locsolóberendezésed és kannával locsolsz, akkor a csaphoz közeli helyekre ültesd a vízigényes növényeket, és távolabb azokat melyek jól bírják a szárazságot, így nem kell minden nap messzire cipelned a kannát.
A kész ültetési rendet őrizd meg jövőre, hogy lásd mi hol volt. Vannak egyes növények ugyanis, amiknek nem mindegy milyen növény nőtt előtte ugyanabban a talajban. Ha erre odafigyelsz, optimalizálhatod a terméshozamot.

A konyhakerti stratégiai játékhoz segítségetekre lesz az alábbi mankó, melyből kiderül, hogy ki, kivel van szövetségben és ki, kinek az esküdt ellensége:

Miközben tervezgetsz, érdemes a kellemes, enyhe, napfényben kimenni a kertbe, átnézni a szerszámokat, a talicskát, a vetőmag ládákat, hogy minden megfelelő, használható állapotában leledzik-e? Elég bosszantó lenne, ha veteményezés közben derülne ki, hogy valamelyik eszköz nincs a helyzet magaslatán. ;-)
Február enyhe napjaiban érdemes a talajfelszínt meggereblyézni, a lombokat, letört faágakat eltakarítani. Ha trágyázni szeretnél, érdemes most elszórni a talaj felszínén a szerves trágyát vagy az érett komposztot és a talaj felső rétegébe gereblyézni.
Az ősszel előkészített hajtatóágyat, lassan használatba vehetik azok, akik nem a lakásban cserepekben, hanem nagyobb területen szeretnének palántát nevelni, hiszen február második felében fagymentes helyeken (hajtatóágy, ablakpárkány, növényházak) elkezdhetjük az alábbi magok vetését:
  • saláta
  • karalábé
  • hónapos retek,
  • tavaszi fűszernövények
  • zeller
Február végén a spenót és a borsó már szabadföldbe is mehet, mert nem annyira érzékenyek a késői fagyokra.
A borsó talán az egyik legalapvetőbb élelmiszer, ami nem igényel nagy felhajtást. És talán a legtöbb felnőtt és gyermek szereti. A mi kertünkből egyik évben sem hiányozhat.
Ha szereted a csíranövényeket, érdemes lehet ablakpárkányon elhelyezett ládában zsázsát, turbolyát, bazsalikomot, borsmustárt vetni, ezek hamar kikelnek és friss ízes zölddel ajándékoznak meg.

Februárban, ha nincsenek erős fagyok, érdemes lehet a metszést is elkezdeni, és a fák törzsének gondozását.
Aki még nem gondoskodott madárodúról, annak érdemes beszereznie vagy elkészítenie párat, majd kihelyeznie őket, hogy a madárbarát kert lakott legyen. A telelő vagy tavasszal ékező madarak fiókáik nevelésekor nagy segítségünkre lesznek a kert kártevőmentesítésében.

A balkonnövényekről se feledkezzünk meg. Nézzük át és ültessük át őket friss földbe, amelyiket szükséges nagyobb cserépbe.
Metsszük vissza őket ha méretük és fajtájuk megkívánja, majd tegyük őket napos, meleg helyre, ahol lassan kihajtanak. :-) Minél korábban vesszük fel őket a telelőhelyükről, annál hamarabb várható virágba borulásuk.

Kellemes kertészkedést kívánok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!