2014. február 5.

Halrudacska házilag, csípős sárgaborsólevessel

Főzelék halrudacskával, egy igazi gyerekkori kedvenc, talán már felnőttkorban nem is illik ilyet enni:) Nálunk tegnap viszont ez volt az ebéd, de egy kicsit felnőttesebbé tettem, és nem úgy, hogy vörösbort ittunk mellé az annak megfelelő pohárban, hanem úgy, hogy a halrudacskákat magam készítettem. A sárgaborsófőzelék pedig vegán, pikáns, keleties fűszerezéssel.

A halrudacska tényleg finom, a gyerekek is nagyon tudják szeretni, de a fagyasztott ételek kb az első helyen vannak az egészségesen táplálozók tiltólistáján. Tényleg kerüljük el, ha lehet, mert rengeteg felesleges zsírt, sót és tartósítószert tartalmaznak. A ropogós, halas kis falatokról azonban nem kell teljes mértékben lemondani, én a következő receptet ötlöttem ki, amellyel jó célra tudtam fordítani az impulzív kendermagliszt vételemet. A zöldszínű liszttel és a lenmaggal eleget téve azon egészségtippnek, hogy vigyünk több olajosmagot az étrendünkbe. 

A kendermagnak magas a rosttartalma, telítetlen zsírsavakban gazdag (Omega-3 és 6) és segíti a zsíranyagcserét. Kálciumban, káliumban, magnéziumban, E- és B-vitaminban is bővelkedik. Olyan az emberi szervezet számára elengedhetetlen aminósavakat tartalmaz, amelyeket nem tud maga előaállítani. Ezekről általában azt gondoljuk, hogy a húsokban találhatók, de a kendermag kiváló pótlója az állati eredtű fehérjének.
Hozzávalók:
  • 3 80 grammos tonhalkonzerv
  • 2 nagy répa
  • 1 közepes cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 marék lenmag
  • 3 evőkanál kendermagliszt
  • natúr életízesítő ízlés szerint
  • zsemlemorzsa, annyi, amennyi kell, hogy összeálljon a massza
A zöldségeket lereszeljük és a többi hozzávalóval masszát keverünk belőlük. A masszát rudacskákra formáljuk és olajon kisütjük.

 Csípős sárgaborsó leves


Úgy készítjük, mint a sima sárgaborsó főzeléket, de nem sűrítjük semmivel és nem adunk hozzá a fűszereken kívül mást. Így vegán fogásként megállja a helyét. Egyébként pedig magas keményítőtartalma miatt nem is kell sűríteni szerintem, de ezúttal tejterméket sem adtam hozzá. Amit viszont igen:

  • egy kevés ételízesítő, himalájai kristálysó
  • kurkuma, csili, pirospaprika, gyömbér, fokhagymapor, egy evőkanál barna nádcukor
  • egy kevés olívaolaj a főzővízbe



Jó étvágyat kívánok hozzá, 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!