2014. február 24.

Tavaszi megújulás a Spirulina segítségével

Szerencsére most már tényleg lassan itt a tavasz és ez egyfajta megújulásra készteti az embert. Ez nem a januári fogadalmak önsanyargató hangulata, hanem sokkal inkább egy olyan érzés, hogy elfogadjuk azt, amit a természet ad. Több fényt, meleget, virágokat, illatokat, friss gyümölcsöket, zöldségeket.

Ugyanakkor érezhetjük azt is, hogy ahhoz, hogy befogadjuk mindezt, valamit el kell hagyni, lelki vagy fizikai értelemben. Érdekes, hogy a legutóbbi hipnoterápiás alkalmon, éppen ez a fogalmazódott meg nálam is. Azonban tudjuk, hogy a testet és lelket igazán nem tudjuk elválasztani, ezért az elhagyás egyik módja lehet a méregtelenítés. Valószínűleg nem hiába kezdődik most a keresztény vallás szerint is böjti időszak, ami a test és lélek megtisztulását szolgálja. Minden vallási irányzat támogatja azt a gondolatot, hogy a lemondás egyben lehet út a szabadság felé.

A méregtelenítés is igényel természetesen némi erőfeszítést. Annyi módszer létezik, mint égen a csillag, azt javasoljuk, hogy mindenki válassza ki a neki legmegfelelőbbet.
Jó tudni azonban néhány gyógynövényről, amely ilyenkor határozottan segítségünkre lehet. Például az egyszerű, de nagyszerű cékla, amelynek leve szép kis takarítást végez a szervezetben, a búzafűlé illetve a citrom és a csilipaprika. Az egyik leghatékonyabb méregtelenítő szerünk azonban a kék és zöld spirulina.

A Spirulina a Föld egyik legősibb élőlénye, melyet értékes tápanyagforrásként már az aztékok is fogyasztottak. Számos kultúrában a spirulina ma sem hiányozhat a napi étrendből.
A táplálékkiegészítőként használt mikroszkopikus élőlény haleledelből vált űrhajóskoszttá. A Spirulina "alga" köznapi elnevezése ellenére a baktériumokkal áll a legközelebbi rokonságban, az úgynevezett cianobaktériumok törzsébe tartozik.

Prokariótaként nem rendelkeznek körülhatárolt sejtmaggal (ellentétben az algákkal, amelyek egy- vagy többsejtűek), viszont színanyagainak köszönhetően a növényekhez hasonlóan képesek a fotoszintézisre. 

A Spirulina természetes körülmények között trópusi és szubtrópusi magas pH-értékű állóvizekben él, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika tavaiban. Használata a 16. századi Azték kultúráig vezethető vissza, ahol mindennapos élelmiszernek számított.

Ehhez hasonló, szárított formájú felhasználása ismeretes a Szahara sivatag körüli területekről; ahol dihé elnevezésű algakenyérként volt közismert. A jellegzetes kékeszöld színű alga természetes forrása a béta-karotinnak. A béta-karotin az A-vitamin előanyagaként hozzájárul a haj, a bőr, a köröm egészségének megőrzéséhez, a bőr öregedésének késleltetéséhez. Részt vesz a normális csont képződésben, elősegíti a szem egészségének megőrzését. Mint antioxidáns hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidációs folyamatok gátlásához, ezáltal a sejtek, szövetek védelméhez.
Az algákat ma már ellenőrzött körülmények között termesztik.


A spirulinát tabletta formában érdemes kúraszerűen alkalmazni. A méregtelenítéshez önmagában nem elég a táplálékkiegészítő, de nem csak méregtelenítő kúra közben lehet használni. Ezt a  jótékony hatású anyagot számos egyéb módon is alkalmazhatjuk, hiszen a spirulinával is lehet ételeket, italokat gazdagítani. Spirulina mézet például így tudunk készíteni:

3  evőkanál méz
1/4 teáskanál fahéj
1/8 teáskanál Spirulina por

Használata megegyezik a sima mézével, például kenyéren, teában fogyasztható.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!