2014. február 1.

Kedvenc téli gyógyszereim a konyhából - Mindenmentes Nóri

Ha már így január végén minket is utolért a hó, a fagy és a tél, gondoltam időszerű lesz megosztanom a megfázások kapcsán bevált kedvenc házi praktikáimat.

Bíbor kasvirág (Echinacea)
Rögtön az első gyógynövény egy kicsit kakukktojás, mert nem feltétlenül lapul minden kamra polcán egy kis echinacea kivonat. Ennek ellenére muszáj itt írnom róla, mert nagyon jól bevált immunerősítő. Mint a megelőzés eszközét, a hűvös idő és a náthás időszakok beköszönte előtt mindenképpen érdemes beszereznünk. Alkoholos kivonata bizonyítottan fokozott "járőrözésre" serkenti a fehérvérsejteket, ezzel segít megelőzni a különböző fertőzéses légúti megbetegedések kialakulását.
Ha már megfáztunk, akkor gyakrabban alkalmazva enyhíti a betegség lefolyását.

Fokhagyma
A fokhagyma az egyik leghatásosabb természetes antibiotikum, ami bármelyikünk kamrájában ott lapulhat. A benne található alliinből a gerezdek préselésekor az alliináz enzim segítségével keletkezik a hatásos vegyület: az allicin. Ez az anyag 1 : 100 000 hígításban is gátolja a Gram pozitiv és negativ baktériumok szaporodását.
A baktériumellenes szer kialakulásához a fokhagymában lévő enzim szükséges, így csak a frissen préselt fokhagymától várhatunk ilyen hatást, a különböző fokhagyma készítmények általában inkább az érrendszert védő hatással bírnak.

Gyömbér
A gyömbér amellett, hogy a keleti konyha egyik jellegzetes fűszere, számos gyógyhatással is bír. Már az ókori Kínában és Indiában is a nátha és a köhögés gyógyszereként ismerték, illóolaja pedig gyulladásgátló hatású.

Méz
Egy evőkanál sűrű méz a garatot bevonva csökkenti a nyálkahártya irritációból eredő köhögési ingert. Kis mértékben csökkenti a baktériumok szaporodását is, mivel antibakteriális összetevőket is tartalmaz és a nyálkahártyán megtapadva elzárja a baktériumokat az oxigéntől.
Ne felejtsük el, hogy a méz kb. 80% cukrot tartalmaz, így szénhidrátszegényen diétázók, cukorbetegek inkább kerüljék. Talán kevesebb kamrapolcon lapul, de hasonló hatásúak a hársfavirág tea és a különböző izlandi zuzmó alapú készítmények is: ezeket cukorbetegek is fogyaszthatják.

Sós vagy almaecetes toroköblögetés
Egy pohár langyos vízben egy kávéskanál sót vagy egy evőkanál almaecetet feloldva torokfertőtlenítő öblögető oldatot kapunk. Étkezések után és lefekvés előtt ezzel öblögetve és/vagy gargarizálva megakadályozhatjuk, hogy a kialakulóban lévő fertőzésünk reggelre súlyosabbra forduljon.

Kakukkfű
Egyik kedvenc fűszernövényem illóolajának köszönhetően egyben erős váladékoldó, köptető hatású is. Ilyen célra teáját fogyaszthatjuk: csak gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényeket vásároljunk. A hagyományos "kanalas köptetőt" biztosan mindenki ismeri: egyik fő összetevője éppen a kakukkfűkivonat.

Kamilla
A kamilla illóolajának egyik komponense, az alfa-bizabolol egy gyulladásgátló hatású, illékony anyag. Légúti gyulladások kezelésekor napi két-háromszor harminc perc inhalálás egy tál gőzölgő kamilla tea felett csodákra képes.

Hogyan is használom mindezt a gyakorlatban?
Ha úgy érzem, hogy kicsit levertebb vagyok, vagy körülöttem hirtelen mindenki beteg lesz, akkor esténként echinacea kivonatot veszek be. Ha a helyzet már súlyosabb, és kezd kaparni a torkom, akkor jön a lefekvés előtti sós öblögetés. Ha ez sem használ, és utolér a bedugult orr és a nem-kapok-levegőt-és-nem-alszom-az-éjjel tünetegyüttes, akkor lefekvés előtt megiszom egy pohár "megfázós turmixot": 1-2 gerezd fokhagymát és egy nagyobb kocka (kb. 1,5x1,5 centis) gyömbért összeturmixolok egy pohár vízzel. Kevés citromlével olyan, mint egy erősen fűszerezett limonádé. Elsőre talán drasztikusnak hangzik, de nem egyszer fordult már elő, hogy másnap reggelre a náthámat mintha elfújták volna...
Ha mégis sikerül eljutni a köhögésig, akkor hurutos köhögésre egy kakukkfüves, megfázás tüneteit enyhítő teakeveréket szoktam inni. Irritáló, száraz köhögésre pedig remekül bevált a kamillás inhalálás.

Röviden ennyiben tudom összefoglalni a nátha, megfázás esetén felvonultatható gyógyszerarzenálomat. Remélem, találtok itt egy-két hasznos tippet, és ha nem is kerülnek el ebben a szezonban a téli megbetegedések, legalább hamar továbbállnak majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!