2013. december 17.

Fagyöngy - ünnepi dísz, szerelmi jelkép és egyben orvosság is


A fagyöngy az a növény, ami alatt csókolózunk karácsonykor, ennek az európai változata pedig a fehér fagyöngy, amely azonkívül, hogy ünnepi dísz, de gyógynövényként is régóta használatos.

A fagyöngy legendája, avagy miért csókolják meg egymást az emberek a fagyöngy alatt?

A szokás eredete a skandináv mitológiába nyúlik vissza.

Balder, a délceg és daliás isten figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert az életére törnek. Frigg, az isten anyja minden élőlénnyel megígértette, hogy nem fogják bántani a fiát, így próbálta megóvni Baldert. A jelentéktelen külsejű fagyöngy azonban elkerülte figyelmét.

Loki, az ártó isten észrevette Frigg mulasztását, és gonosz céljainak szolgálatába állította. AValhallában bált rendeztek az istenek, amire Loki is elment, hívatlanul. Elrejtőzött, és figyelte az istenek mulatozását: tréfából nyíllal lövöldöztek Balderra. Loki igencsak meglepődött azon, hogy az isten egyáltalán nem sebesül meg a nyilaktól, lévén sebezhetetlen. A gonosz isten, aki mindig csak azt kereste, hol árthat, fagyöngyből készített nyíllal lőtt Balderra, így aztán meg is ölte.

A többi isten szörnyen megharagudott a fagyöngyre, amiért kioltotta szeretett istenük életét. Megengedték Friggnek, hogy tegyen a növénnyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennője nem akarta bántani a növényt, hanem a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül. Forrás.


De mit érdemes még tudni a  fagyöngyről?

Az alábbi problémák ellen használja a hagyományos természetgyógyászat, ám még nincs elegendő orvosi bizonyíték hatékonyságára:

  • Reuma
  • Hepatitisz
  • Magas vérnyomás
  • Fejfájás
  • Rák
Utóbbival, mint a többivel szintén óvatosan kell bánni, mert ugyan laboratóriumi vizsgálatot kimutatták, hogy a fehér fagyöngy serkenti az immunrendszert a rákos sejtek leküzdésére, még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a növény valóban hatékonyan felveszi a harcot a rákkal. További tapasztalatok viszont arra utalnak, hogy a fagyöngyöt fogyasztó betegek nagyobb eséllyel gyógyultak ki a kórból, illetve javított a betegek életminőségén. Itt sincs határozott bizonyíték, de ártani nem árt a fagyöngy.
Ugyan a fenti problémákkal kapcsolatos hatásait még nem támasztja alá, lássuk mi az, amire viszont bizonyítottan beválik a fehér fagyöngy:
  • Hepatitisz C: Egy 2005-s tanulmányban megállapították, hogy jelentősen javított a betegek állapotán, csökkentette a máj gyulladását és javította az életminőséget.
  • Diabétesz: Csökkenti a vércukrot, stimulálja az inzulin termelést. 2009-ben végeztek egy tanulmányt, amelyben azt tapasztalták, hogy a diabéteszes kísérleti patkányok, amelyek fehér fagyöngyöt kaptak, jelentősen csökkent a vércukorszintjük, illetve a cukorbeteg és nem cukorbeteg patkányoknál egyaránt beindította az inzulintermelést.
Lehetséges mellékhatások:

Hidegrázás, láz, fejfájás, mellkasi fájdalom, hasmenés, hányás

Mindig a fiatal, szárított, leveles, virágos, bogyós részt használjuk. Nyersen soha ne fogyasszuk, mert epilepsziás rohamhoz, a szívverés lelassulásához, de akár halálhoz is vezethet.
Szedése előtt konzultáljunk háziorvosunkkal vagy kérjük ki egy okleveles természetgyógyász véleményét.
Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve veszélyes lehet, ilyenek például a vérnyomást szabályzó és az aritmia elleni készítmények. Terhes nők és szoptató anyák kerüljék a fehér fagyöngy használatát.

A fehér fagyöngy használata körültekintést igényel, ezért konzultáljon orvosával vagy természetgyógyászával. A fehér fagyöngy webáruházunkból beszerezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!