2013. december 12.

Téli fűszeres vajkaramell - DIY ajándék kötni nem tudóknak

December van, a céges bulik időszaka... 
Írásaim meg szoktak jelenni a Footer.hu oldalon is, melyet egy klassz blogos csapat menedzsel. Mi a csapat tagjai megbeszéltünk egy találkozót, ahol legurítunk néhány italt közösen az ünnep nevében, jót dumálunk, jól érezzük magunkat.

Főszerkesztőnk idén kitalálta, hogy legyen húzós ajándékozás, mint annak idején a suliban, de most nem úszhatjuk meg egy csokival vagy egy üveg itallal. DIY projekt kell és pedig 200 ár limittel. Zenész barátnőim bizonyára valami füleket boldogító szellemi termékkel készülnek, de én nem hogy zenélni, de még kötni sem tudok. Úgyhogy  az évszakhoz illő sapka, sál ajándék sem jöhet szóba. 
Sokat törtem a fejemet, mire megszületett az ötlet. Édesanyám rengeteg vajkaramellát készített gyermek koromban, amit imádtam ropogtatni, s a hozzávalókat fejben is tudom.
Tehát vajkaramell, méghozzá finom téli fűszerezéssel!

Nagy kedvencem ez az édesség, talán azért mert részben amerikai vagyok. Gyerekkoromban édesanyám hagyományos amerikai módon, sózott földimogyoróval, de van amikor mandulával készítette. Bárhogyan volt is ízesítve imádtam és imádom most is.
Simán ropogtatom a finom, vajas, enyhén sós vagy éppen nagyon édes darabokat. A párom szerint ez hallani is rossz:)
Kávéba is szoktuk tenni, így egy finom, fűszeres, karamellás meleg italt kapunk.

Elkészítése nagyon egyszerű. :-)

Hozzávalók:

  • Cukor (kristálycukor, barna cukor vagy nyírfacukor)
  • Tej
  • Vaj
  • Vanília aroma, vagy vanília por
  • gyömbér
  • fahéj (vagy bármilyen fűszer, amit gondoltok, kardamom, feketebors, szerecsendió, vagy akár csili)

A hozzávalók mértékét én abszolút érzésre és szemmértékre szoktam adagolni. Az alábbi mennyiség körülbelül egy nagy, lapos tányérra kiöntött mennyiséget jelent, kb 100 g vaj került bele. Ennél több konkrétummal sajnos nem szolgálhatok, mert nem méricskéltem :)

A cukrot, tejet és vajat serpenyőben melegítjük, amíg meg nem barnul és sűrű, folyós masszát nem alkot. Beleszórjuk a fűszereket és még egy kicsit tovább melegítjük.
Vigyázzunk a masszával mert nagyon forró, és főleg álljunk ellen a kísértésnek, hogy megkóstoljuk mielőtt kihűlt. Én nem mindig tudok:)
Alufóliával lefedett lapos tányérra, tálcára kiöntjük és a fagyasztóba tesszük. Amikor kihűlt az egész, akkor a hátuljáról leszedjük a fóliát. Akkor jó, ha egyben lehúzható az egész, aztán a karamell lapot apró darabokra törjük. Így szokták hagyományosan. 
Tárolhatjuk üvegben, lezárva.
Az üveg aljába tehetünk egész szegfűszeget, egész fahéj darabokat és egy kis extra vanília aromát.

A díszcsomagolás is a készítsd magad jegyében született. Sikerült össze pillanatragasztóznom a kávézóasztalt és a számítógép billentyűzetet... Az eredmény semmiképpen sem professzionális, de talán nem sérti a jó ízlést :-).

Vajon ki lesz ma a szerencsés, aki megkapja a téli fűszeres vajkaramellt?









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!