2012. július 1.

Kürtős kalács

Ha van kürtős kalács sütőd, akkor már csak a tuti recept kell hozzá :-) Attól függően, hogy mekkora sütőfáid vannak, 4 - 8 kalács jön ki az alábbi mennyiségből.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 csomag száraz élesztő
  • 8 dl tej
  • pici só
Beszóráshoz:
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vágott dió

A tészta hozzávalóiból nagyon jól kidolgozott kelt tésztát készítünk, a megszokottnál egy kicsit keményebbet. Letakarva 1 órát kelesztjük. Ezalatt faparázst készítünk a kerti tűzhelyen. A sütőfákat bevajazzuk.
A tésztákat egyenlő részekre osztjuk és ujjnyi széles hengert nyújtunk belőle, majd csigavonalban feltekerjük a sütőfákra. (A kalács a hőtől még egy kicsit kelni fog, tehát nem kell egymáshoz szorosan tekerni a tésztát.)
nyújtó deszkára előkészítjük a porcukrot és a diót, majd a sütőfára feltekert tésztát enyhe nyomással beleforgatjuk a cukros dióba.
A parázs felett addig sütjük a tésztákat folyamatos forgatás közben, míg a tészták aranyszínűek nem lesznek és a cukor szépen rá karamellizálódik a tésztákra.
A sütőfáról a tésztákat leütjük, azaz a sütőfát a végénél fogva az asztalhoz koccintjuk. A kalács szépen lecsúszik róla. Frissen fogyasztva a legjobb.
Erdélyben a lakodalmas népet a kora reggeli gyülekező folyamán ezzel a süteménnyel kínálják. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!