Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 5 evőkanál porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 csomag száraz élesztő
- 8 dl tej
- pici só
Beszóráshoz:
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vágott dió
A tészta hozzávalóiból nagyon jól kidolgozott kelt tésztát készítünk, a megszokottnál egy kicsit keményebbet. Letakarva 1 órát kelesztjük. Ezalatt faparázst készítünk a kerti tűzhelyen. A sütőfákat bevajazzuk.
A tésztákat egyenlő részekre osztjuk és ujjnyi széles hengert nyújtunk belőle, majd csigavonalban feltekerjük a sütőfákra. (A kalács a hőtől még egy kicsit kelni fog, tehát nem kell egymáshoz szorosan tekerni a tésztát.)
A nyújtó deszkára előkészítjük a porcukrot és a diót, majd a sütőfára feltekert tésztát enyhe nyomással beleforgatjuk a cukros dióba.
A parázs felett addig sütjük a tésztákat folyamatos forgatás közben, míg a tészták aranyszínűek nem lesznek és a cukor szépen rá karamellizálódik a tésztákra.
A sütőfáról a tésztákat leütjük, azaz a sütőfát a végénél fogva az asztalhoz koccintjuk. A kalács szépen lecsúszik róla. Frissen fogyasztva a legjobb.
Erdélyben a lakodalmas népet a kora reggeli gyülekező folyamán ezzel a süteménnyel kínálják. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!