2013. október 25.

Amerikai sütőtök pite

Már régen rájöttem, hogy a sütés nem az én műfajom. Egyáltalán nem szoktam brillírozni a konyhában, ha sütemények készítéséről van szó. A főzés az rendben van, még a sült húsok is jól szoktak sikerülni, de ha süteményre kerül a sor, na akkor nagyon szoktam imádkozni, hogy egyetlen hozzávalót se felejtsek ki, vagy ne mérjem el a mennyiségeket. Nálunk csoda ha ehető a süti :-) Azért a próbálkozás félsiker, így nem adom fel. Talán mire nagymama leszek lendületbe hozom magam.

Kinéztem egy érdekesnek tűnő amerikai receptet, a sütőtökös pitét, amit a hét végén el is szeretnék készíteni.

A töltelékhez az alábbiak kellenek:
  • 1 közepes halloween tök
  • 1,5 csésze főzőtejszín
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 tojás + egy sárgája
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/4 teáskanál kardamom
  • 1/4 teáskanál szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj


Sütőtök püré készítése:
A tököt vágjuk ketté a derekánál (tehát a szár és a tök alja közt) a magokat szedjük ki.
A két fél tököt fordítsuk vágással lefelé sütőpapírra, a tepsibe. Süssük vagy másfél órán keresztül. Mikor megpuhult, kaparjuk ki a belsejét. A cukrot, sót, fűszereket és citromhéjat egy tálba tesszük. A tojást felverjük és hozzáadjuk, majd a sült tököt is, végül pedig a tejszínt tesszük bele. Alaposan összekeverjük.


Készítsük el a tésztát amíg a tök sül. Keverjük össze a hozzávalókat:

  • 17 deka liszt
  • ½ kávéskanál só
  • 11 deka puha vaj
  • 0,6 deci hideg víz

Pihentessük a tésztát fél órát a hűtőben.

Nyújtsuk ki, tekerjük fel a nyújtófára és a sütőforma felé helyezve tekerjük le róla. Rendezzük el úgy, hogy a tészta a sütőforma alján egyenletes legyen, és a sütőforma oldalára is kerüljön, így képezve peremet a tölteléknek. 
Ismét hűtőbe tesszük 15 percre, majd villával megszurkáljuk a tésztát és alufóliával lefedjük. Amikor a tök megsült, a sütőt feljebb tekerjük  220 fokra és 16 percig sütjük a tésztát, amíg halvány aranysárga és száraz nem lesz.


Az elkészített tölteléket beleöntjük a tésztába és visszatesszük a sütőbe 15 percre. Levesszük a sütőt 175 fokra és még 40-50 percig sütjük a pitét.

2 órán keresztül hűlni hagyjuk, tejszínhabbal tálaljuk.

... kíváncsi vagyok, milyen lesz :-)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!