Már régen rájöttem, hogy a sütés nem az én műfajom. Egyáltalán nem szoktam brillírozni a konyhában, ha sütemények készítéséről van szó. A főzés az rendben van, még a sült húsok is jól szoktak sikerülni, de ha süteményre kerül a sor, na akkor nagyon szoktam imádkozni, hogy egyetlen hozzávalót se felejtsek ki, vagy ne mérjem el a mennyiségeket. Nálunk csoda ha ehető a süti :-) Azért a próbálkozás félsiker, így nem adom fel. Talán mire nagymama leszek lendületbe hozom magam.
Kinéztem egy érdekesnek tűnő amerikai receptet, a sütőtökös pitét, amit a hét végén el is szeretnék készíteni.
Kinéztem egy érdekesnek tűnő amerikai receptet, a sütőtökös pitét, amit a hét végén el is szeretnék készíteni.
A töltelékhez az alábbiak kellenek:
- 1 közepes halloween tök
- 1,5 csésze főzőtejszín
- 1/2 csésze barnacukor
- 1/3 csésze kristálycukor
- 1/2 teáskanál só
- 2 tojás + egy sárgája
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1/4 teáskanál kardamom
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
A tököt vágjuk ketté a derekánál (tehát a szár és a tök alja közt) a magokat szedjük ki.
A két fél tököt fordítsuk vágással lefelé sütőpapírra, a tepsibe. Süssük vagy másfél órán keresztül. Mikor megpuhult, kaparjuk ki a belsejét. A cukrot, sót, fűszereket és citromhéjat egy tálba tesszük. A tojást felverjük és hozzáadjuk, majd a sült tököt is, végül pedig a tejszínt tesszük bele. Alaposan összekeverjük.
Készítsük el a tésztát amíg a tök sül. Keverjük össze a hozzávalókat:
- 17 deka liszt
- ½ kávéskanál só
- 11 deka puha vaj
- 0,6 deci hideg víz
Pihentessük a tésztát fél órát a hűtőben.
Nyújtsuk ki, tekerjük fel a nyújtófára és a sütőforma felé helyezve tekerjük le róla. Rendezzük el úgy, hogy a tészta a sütőforma alján egyenletes legyen, és a sütőforma oldalára is kerüljön, így képezve peremet a tölteléknek.
Ismét hűtőbe tesszük 15 percre, majd villával megszurkáljuk a tésztát és alufóliával lefedjük. Amikor a tök megsült, a sütőt feljebb tekerjük 220 fokra és 16 percig sütjük a tésztát, amíg halvány aranysárga és száraz nem lesz.
Az elkészített tölteléket beleöntjük a tésztába és visszatesszük a sütőbe 15 percre. Levesszük a sütőt 175 fokra és még 40-50 percig sütjük a pitét.
2 órán keresztül hűlni hagyjuk, tejszínhabbal tálaljuk.
Nyújtsuk ki, tekerjük fel a nyújtófára és a sütőforma felé helyezve tekerjük le róla. Rendezzük el úgy, hogy a tészta a sütőforma alján egyenletes legyen, és a sütőforma oldalára is kerüljön, így képezve peremet a tölteléknek.
Ismét hűtőbe tesszük 15 percre, majd villával megszurkáljuk a tésztát és alufóliával lefedjük. Amikor a tök megsült, a sütőt feljebb tekerjük 220 fokra és 16 percig sütjük a tésztát, amíg halvány aranysárga és száraz nem lesz.
Az elkészített tölteléket beleöntjük a tésztába és visszatesszük a sütőbe 15 percre. Levesszük a sütőt 175 fokra és még 40-50 percig sütjük a pitét.
2 órán keresztül hűlni hagyjuk, tejszínhabbal tálaljuk.
... kíváncsi vagyok, milyen lesz :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!