2013. október 23.

Pekándiós, almaboros sütőtök köret

Az amerikai konyhát jómagam nem ismerem. Egy-egy filmben, újságban, magazinban feltűnik a hálaadás körüli naaagy amerikai mizéria, amelyből tudjuk, hogy a hálaadás jellegzetes és elmaradhatatlan húsétele a pulyka.
Több tisztázandó kérdés is felmerül:

  • Mi az a hálaadás?
  • Mit esznek a pulykához?
  • Hogyan készítik el a pulykát?
Ezeknek néztem kicsit utána:
A hálaadás eredendően abból az ünnepségből vált hagyománnyá, amit azok az angol hajósok rendeztek hálából akik élve eljutottak az Új Világba. (Megmondom őszintén én is nagyon hálálkodtam volna az ő helyükben, hogy több hónapos fapados utazás és nélkülözés után ép bőrrel megúsztam a kalandot)
Ma már, a XX. században nem annyira szép dolog azt ünnepelni Amerikában sem, hogy évtizedek alatt elvették az őslakosok jogait, földjeit, így hát a hálaadás ünnepe átalakult az őszi betakarítás és az ételért érzett hála ünnepévé.
Itt érkeztünk el az ételekhez... őszi betakarítás. Magyarországon a sütőtök a legkedveltebb őszi-téli népi ételek közé tartozik. Nincsen ez másképp Amerikában sem, ott is igen szívesen teszik asztalra a sütőtökből készült ételeket, olyan kombinációkban, melyekre itthon nem igazán látunk példát.
Fogadjátok hát szeretettel ezt az eredeti receptet, mely igen könnyen elkészíthető hazai hozzávalókból. Bár Magyarországon a hálaadás mint ünnep nem létezik, ezekkel az ételekkel változatossá tehetjük őszi-téli repertoárunkat, gondoskodva a vitaminok és ásványi anyagok beviteléről. :-)
A pulykáról majd később esik szó :-D
Mit készítsünk elő?
Hozzávalók:
  • 1,5 kiló sütőtök, meghámozva
  • 0,5 csésze almabor
  • 1 deci víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evákanál só
  • 0,5 evőkanál bors
  • 0,25 csésze pekándió, vagy dió pörkölve
  • 1 evőkanál apróra vágott zsálya, vagy 1 kávéskanál szárított zsálya

Elkészítés:
Megtisztítjuk a tököt, majd feldaraboljuk, az almaborral és a további 5 hozzávalóval lábasba tesszük, és közepes tűzön felforraljuk. Lefedjük, és lassú tűzön 25 percig főzzük, időnként megkeverve. Levesszük a lábas fedőjét és még 5 percig főzzük, vagy amíg be nem sűrűsödik a folyadék és a tök meg nem puhult. Ezután hozzáadjuk a pekándiót és a zsályát. Jól elkeverjük.
A sütőtököt helyettesíthetjük 1,5 kiló édesburgonyával, almabor helyett használhatunk fél csésze almalevet, pekándió helyett használhatunk sima diót, de aszalt vörös áfonyával is érdemes kipróbálnunk.

Okosság:
A pekándió koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban, amiért fogyasztása kismamáknak is ajánlott. Ezen kívül van még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. 
Segíthet a szívbetegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterin szintet. Jótékony hatású antioxidánsokban gazdag, így a rák megelőzésében is segít, valamint az erekben található gyulladást is csökkenti.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!