Nem sok gyümölcsfám van, sőt, mondhatni igen kevés. Furcsa mód amit biztosan tudtam, hogy birsalma nekem kell. Hogy mire és miért, azt még csak a szívem sejtette, de elképzelhetetlennek tűnt a kert nélküle. Imádom a tavaszi virág bontását, a gyönyörű rózsaszín virágait és a szép sárga terméseit.
Mondták pedig a szüleim "...hagyd, hiszen a birs állandóan férges! Kemény! Farigcsálni kell. Alig lehet belőle bármit is csinálni, csak a küszködés van vele..."
Valóban macerás egy gyümölcs, de mennyei dolgokat lehet belőle készíteni. Sosem felejtem el egyik osztálytársam szüleinek diós-mandulás birsalma sajtját. Valami fantasztikus volt. De ott vannak a lekvárok és dzsemmek, amiket érdekes ízével feldob, megbolondít.
Pár éve az indiai konyha (egyik) szívem csücske lett, így megismerkedhettem a jellegzetes étel kísérővel a csatnival is, ami akkor jó ha édes, hogy nem bírod abbahagyni, de lángol tőle a szád hogy nem bírsz belőle enni. :-)
Az ínyenceknek kötelességük kipróbálni a birsalma csatnit. Feledhetetlen. Én most főztem meg a téli adagomat, mivel a családban csak én fogyasztom, nekem ez elég lesz legalább 20 alkalomra. A csatnit sosem nagykanállal szedjük az ételek mellé, csak egy-egy evőkanálnyit teszünk zöldséges, rizses, húsos ételek mellé.
Hozzávalók
- 4 csésze birsalma darabok (2 db hámozott birsalma)
- 1/2 csésze vilmoskörte darabok (1 db hámozott körte)
- 3 teáskanál zúzott piros chili (kisebb nagyobb darabokban) (óvatosan, lehet hogy két teáskanálnyi is elég lesz) :-D
- 2 babérlevél
- 4 evőkanál méz
- 1 db 5 cm fahéj rúd
- 3 megtört kardamom (elhagyható)
- 3-4 szegfűszeg
- 1 csésze víz
- 1/2 csésze aszalt vörös áfonya + mazsola
- 6 evőkanál narancslé
Elkészítés:
- Az áfonya és a mazsola kivételével az összes hozzávalót egy széles, vastag aljú serpenyőbe tesszük.
- Forrásig melegítjük, majd csökkentjük a lángot és fedő alatt kb 25 percig főzzük. Hozzáadjuk a vörös áfonyát és a mazsolát és további 10-20 percig főzzük, vagy amíg a birs teljesen meg nem puhul.
- Kevergetve egészen sűrűre főzzük.
- Kihűlve tálaljuk, vagy még azon melegében sterilizált üvegekbe töltjük és eltesszük ünnepi alkalmakra.
Remélem van kedved elkészíteni. A téli hideg napokon igazán jól át tudja melegíteni belsőnket a chili. :-)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!