2013. október 17.

Hírlevél 2014/10/16

Nyakunkon a nátha szezon, készüljünk fel!

Az ősz csodaszép, de sajnos egyúttal az influenza szezon kezdetét is jelenti. Mi történik valójában, amikor az ember „megfázik?”
Tudjuk, hogy tévhit az, hogy a hideg önmagában okozza a kellemetlen tüsszögős, orrfújós, torokfájós megbetegedést.
Az influenza valóban gyakoribb télen, de nem elég sapkát meg kesztyűt húzni, hogy megelőzzük a betegséget. Kutatók sokáig nem tudták, hogy miért leszünk könnyebben betegek hidegebb időben, mint a nyári időszakban. Először azt hitték, hogy az emberi immunrendszer gyengébben teljesít ilyenkor. Rájöttek azonban, hogy az influenza vírus jobban tud terjedni, amikor az időjárás hidegebbre fordul, ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten stabilabb, tovább megmarad a levegőben és könnyebben megfertőz.

Fel kell tehát melegen öltözni, mielőtt elindulunk otthonról a csípős, őszi reggeleken, de továbbra is az immunrendszeré a főszerep és ez azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, így elkerülve a betegeskedést és a hosszan tartó gyógyulást.

Érdemes kiemelni, hogy a „megfázást” vírus okozza, nem baktérium így az antibiotikum mint elsődlegesen alkalmazható szer, kiesik a repertoárból.
Számos természetes megoldás adott azonban, amivel meg lehet előzni a szezonális megbetegedést, vagy enyhíteni a tüneteinket, ha már ágynak dőltünk. Lássuk melyik miben segít és mikor érdemes alkalmazni:

Omega 3 zsírsavak – Komoly immunerősítő tulajdonságokkal bírnak, így kitűnőek megelőzésre, egyébként is fontos részét kellene, hogy képezzék a táplálkozásunknak. Ha azonban nem szereted a halat, akkor érdemes naponta kiegészíteni étrended Omega 3 zsírsavat tartalmazó készítménnyel.

D Vitamin – segíthet megelőzni a náthát, influenzát, de csak akkor, ha rendszeresen veszünk magunkhoz akár ételből, akár speciális terméket fogyasztva.

C Vitamin – e leggyakrabban használt természetes betegségmegelőző szerünknek sajnos nincs tudományos alapja, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne elengedhetetlen része a táplálkozásunknak. Ha már rosszul érezzük magunkat, akkor viszont egy nagyobb adag C-vitamin javíthat a közérzetünkön.


A szintén népszerű Kasvirág (Echinacea) – alkalmas az immunrendszer erősítésére, de létrejött megbetegedés esetén is bátran alkalmazható.

Cink
 – némiképp lerövidíti a betegség idejét, mivel gátolja a vírus szaporodását, de vigyázat, nem szabad túlzásba vinni.

Mozgás – Aki rendszeresen mozog, annak a szervezete könnyebben küzd meg a kórokozókkal. Vigyázni kell azonban, a túlterhelt szervezet kiszolgáltatottabb. Érdemes edzéstervet készíteni -akár tapasztalt edzőt felkérve- a helyes, fokozatos terhelés kialakítására.

Ginzeng – egy amerikai kutatás szerint azok a betegek, akik ginzenget kezdtek el szedni influenzás tüneteik kezdetekor, gyakorlatilag fele annyi idő alatt gyógyultak meg, mint akik nem szedték a gyógynövénykészítményt.

Dehlvis Kaunchsar Ayurvédikus kapszula – az ősi indiai holisztikus gyógymód számos egészségmegőrző lehetőséget kínál, a lóbab kapszula növeli a szervezet vitalitását, fiatalít, növeli a sportteljesítményt, elősegíti a mély alvást, amely elengedhetetlen az erős immunrendszerhez. Szabályozza a vércukrot és elősegíti a gyógyulást. Rendszeres fogyasztása ajánlott.

Egyéb egészség megőrző, szépségápoló ajánlataink a hűvös, őszi napokra:

Csináld magad:

Rózsás fürdő, himalájai sóval

Az ősz utolsó rózsáit láthatjuk még a parkokban és a kertekben. Amikor a virág épp kezd elnyílni, szedd le a szirmait, mosd le és szárítsd meg. Várj pár napot, hogy teljesen kiszáradjanak a szirmok, majd sóval mozsárban törd porrá őket. A rózsaszirom sót zárd tégelyekbe, vagy csinos üvegbe és használd fürdősónak. Ajándékként is örömteli pillanatokat tud okozni.
Érdemes tudni, hogy a rózsa antiszeptikus hatású, illata relaxál, ellazít. Ezzel is segítünk az immunrendszerünknek.


Argánolaj
Az őszi-téli időszakban, amikor a szél és a hideg kikezdi bőrünket, kicserepesedik, kiszárad, csíp és vörösen lángol, fontos, hogy természetes, tápláló, tiszta anyagokkal támogassuk az. A bőr a szervezet legelső védelmi vonala. Tartsuk hát karban a várfalakat és a bástyát. :-)
Hogyan használd az argánolajat bőr-, haj- és körömápolásra?



Üdvözlettel: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!