A makrobiotika étkezési irányzatból nekem a miso levesek jöttek be a leginkább. Érdekes, hogy egész nyáron nem készítettem, de most hogy megérkezett a hűvös idő, egyre többször jutott eszembe hogy van hozzávaló minden itthon, kéne már csinálni...
Ma kaptam az alkalmon és készítettem egy gyors, könnyű, mégis tápláló, és leginkább jó forró levest. :-)
Az elkészítési idő talán ha van 20 perc, rutinosabbak le tudnak még faragni belőle legalább 5-öt :-)
Ami alapvetően kell legyen otthon: Miso paszta és wakame (szárított alga)
A miso paszta tradicionális Japán alapanyag. Lágy és sűrű krém, mely lehet fehér vagy rózsaszínes. Szószokhoz, levesekhez, ragukhoz, pácokhoz és öntetekhez használják, jellegzetes ízt kölcsönözve ezzel az ételnek. A főzés végén ajánlott az ételhez adni, majd az egészet összeforralni. A miso paszta alapja a szójabab, de gyakran készül árpából is. Ezenkívül csak tengeri só és erjesztőgomba-kultúra (kodzsi) kell hozzá, óriási cédrushordókban készül.
(Miso paszta készítése házilag: VIDEO... persze itthon mi nem tudjuk megcsinálni)
A levest az alábbi alapanyagokkal készítettem (ízlés szerint módosíthatod):
0,5 liter víz
1 ek wakame előre langyos vízben áztatott wakame
1 kis fej hagyma félbe, majd szeletelve
1/2 répa gyufaszálra aprítva
1 marék metéltre vágott fodroskel
2 ek miso paszta (ízlés szerint mert sós)
A sorrend a fenti.
A vizet felforralom, belerakom a leszűrt wakame-t. 2 perc elteltével hozzáadom a hagymát és a répát, majd a fodroskelt is.
Forralom, míg a zöldségek még roppanósak maradnak, de már nem kemények.
Leveszem a tűzről és az 1 dl vízben elkevert miso pasztát hozzáadom a leveshez, újra mozgásba hozom a levest, de nem forralom. Elzárom a lángot és a levest tálalom.
A miso leves Japánban olyan mint itthon a húsleves. Meleg, tápláló, tele ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel.
A makrobiotika az életerő, vitalitás visszanyeréséhez a sötétebb színű árpa misot használja, míg méregtelenítésre a világos színű shiro misot.
Élettani hatás:
A gomba, mellyel beoltják az előkészített pasztát, B12 vitamint állít elő. Fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak az embereknek, akik B12 vitamin hiányban szenvednek.
Magas a nátrium tartalma és egyebek mellett cinket, mangánt valamint rezet is tartalmaz.
Jó étvágyat,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm hozzászólásodat!