2013. október 31.

Miért jó a gyömbér? Ismerkedjünk meg vele!A gyömbér nagyon sok ország hagyományos étkezésében kap szerepet. Nem csak íze, de jótékony hatása miatt is alkalmazzák.
Változatos felhasználást tesz lehetővé ízvilága és állaga, hiszen édességektől kezdve, szószokban, húsos és zöldséges, vagy kifejezetten vegán ételekben is megállja a helyét, azokat gazdagítva, de a pácolt gyömbér szeletek is nagyon finomak. Különleges ízt ad a gombáknak, akár főzzük, akár sütjük őket. Igen elterjedt a gyömbérsör, a gyömbérlikőr, vagy a gyömbéres kenyér. 
Érdekesség: A gyömbért az illatszeripar is felhasználja

Miért is szereti annyira  a keleti konyha (sőt már az egész világ) ezt a fűszer- és gyógynövényt? Azt hiszem az emberi szervezetre gyakorolt hatása mindenképpen érezhető, hosszú távú fogyasztása betegségektől, mentesíthet.
Egy több fogásos keleti menüt végigkóstolva az ember igencsak érezhetné magát kellemetlenül, puffadva... ám mégsem ez történik. Ezek az ételek a sok, megfelelően alkalmazott fűszernek köszönhetően könnyen emészthetőek, nem nehezítik el a gyomrot.

Mi tudunk a gyömbérről?

Őshazája a Dél-Ázsia trópusi éghajlatú tájai, de ma már az egész világon elterjedt egyszikű növény. Leírása már ókori kínai könyvekben is megtalálható. Egy legendás császár szerint a gyömbér "összehozza a testet a lélek birodalmával".
Kevés gondoskodás mellett már cserépben is nevelhető. Virága nagyon szép.

A gyömbér gyomorerősítő, étvágyjavító -fokozza a nyál elválasztást, emésztést segítő (a húsételekkel felvett káros anyagokat lebontja), megfázás tüneteit enyhítő, görcsoldó- csökkenti a premenstruációs tüneteket és a terhességi hányingert, csillapít minden ízületi és reumatikus fájdalmat.
Kandírozott formában könnyen magunknál hordhatjuk, áldásos hatását egy egy rosszullét, vagy nehezebb ebéd után élvezhetjük, és mivel elég belőle egy-két szeletke garantáltan sokára fog elfogyni.

Hogyan tárold a friss gyömbért?
Ha nem őrleményként vásárolod, hanem friss gumóként, tárolása igazán nem kíván semmi különleges bánásmódot.
A legfontosabb, hogy ne tárold hűtőben! Gondoltad volna? :-) Ha van száraz, hűvös kamrád, akkor tárold nyugodtan úgy mit a burgonyát, szellőző kosárban, vagy egyszerűen tartsd a konyhapulton.
Amikor főzni szeretnél vele, bátran vágd le belőle a szükséges mennyiséget és tárold tovább a gumót, ahogyan eddig. Látni fogod, ahogy idővel a vágási felületen sebet képez, hogy ne párologjon el a nedvességtartalma.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!