2013. november 14.

Hajszálerek - segít a Hamamelis

A hamamelis-t a mai fitoterápia elsősorban érfal erősítő és érösszehúzó hatása miatt használja. Alkalmazható visszérbetegség, és az arcbőrön jelentkező bőrgyulladás, hajszáleresség (rosacea) kezelésére is. Érösszehúzó hatása miatt alkalmazható gyakori orrvérzés kezelésére. 

Hamamelis hatóanyagának részletes ismertetése



Eredete: Az észak-amerikai kontinens (Québec, az Egyesült Államok északi részétől egészen Virginiáig és Floridáig) erdeiben nagyon gyakori növény, dísznövényként is termeszthető Európában is. Leveleit és a kérgét lehet felhasználni. 

Botanika: 
A kis, mogyorófára hasonlító cserjének görbe, elágazó ágain található levelek oválisak, aszimmetrikusak, öblös karéjúak, a szélükön fogazottak. A virágok axilláris csokrokba rendeződnek, körönként négytagúak (a virág képlete: K4+C4+A4 (termő)+A4(burok)+G2). 

Hatóanyagokat tartalmazó része: 
A megszárított levél egyben vagy összetörve minimum 3 % tannint tartalmaz pirogallol formájában [G31]. A hamamélisz nyeles levelei zöldek vagy barnászöldek, szélük öblös karéjú és fogazott. Asszimetrikusak, a végük hegyes, néha tompa. Erezetük szárnyas és kiemelkedő, általában 4-6 másodlagos érpár kapcsolódik a levelet hosszában felező főérhez. A pora zöldesbarna. Mikroszkóp alatt az epidermisz abaxiális töredékei láthatók, melyeken főleg paracitikus típusú gázcserenyílások találhatók, valamint 4-12 ágú, egysejtű, a tövüknél egyesülő, hosszúkás, görbe kúp alakú fedőszőrök, melyek általában 250 nm hosszúságúak és jól látható lumenjük van, aminek a tartalma gyakran barna; keskeny falú, csoportos vagy különálló rostok, melyeket kalcium-oxidos prizmákkal teli hüvelyek kísérnek; gyakran kirívóan hosszú szklerit egyben vagy összetörve, melyek 150 és 180 nm hosszúságúak. A TLC-vizsgálat (60 % etanollal) kimutatja, hogy ezek a szalagok a galluszsavhoz és a csersavhoz tartoznak. A HPLC-vizsgálat az oligomer proantocianidok mennyiségi analíziséhez szükséges [1,2]. 

Kémiai összetétele: 
Megtalálható benne egy kis mennyiségű illóolaj (hexenál, acetaldehid, jononok, alkoholok, fenolok, stb.) és a polifenol-összetevők jelenlétét: flavonoidok (flavonol-glükozidok), fenolsavak [3] és tanninok. A tannintartalom elérheti a 10 %-ot is. A hamamelitanninnél [4] (ez egy digalloyl-hamamelóz) HPLC során megállapították, hogy a növény szabad galluszsavat tartalmaz [1]. A hamamélisz vizes-alkoholos kivonatának legtöbb összetevője kondenzált tannin: a proanticianidok. Öt molekuláját megvizsgálták, ezekből egyik egy procianid (i. e. egy oligomer és egy katekol), a többi pedig lehet olyan oligomer, ami gallokatekol és katekol keveréke: ezek oxidális hidrolízise látja el a cianidot és a delphiniumot [1]. Hasonló eredményekre jutottak a hamamélisz kérgével is [5]. A kötések természete és elhelyezkedése nem ismert. A proantocianidokon kívül a hamamélisz kérge hamamelitannint (többet, mint a levele), katekol-gallátot és ezek sztereoizmereit tartalmaz [5]. 

Gyógyszerészeti adatok: 
A hamamélisz vizes-alkoholos oldata bakteriosztatikus, főleg a Gram negatív csírák [1]. Bőrgyógyászati termékekben tesztelték a hamamélisz antimikrobiális hatását, amely, bár gyenge, elegendő ahhoz, hogy a bőrt hatékonyan megvédje [7]. Az UV-sugárzásoknak kitett fibroblastok védelme különösen a hamamelitannin antioxidáns aktivitásával van kapcsolatban [8]. 28 vizsgált növény közül a hamamélisz bizonyult a legeredményesebbnek a peroxinitrit-gyökök [9] és a szuperoxid-gyök anionok [10] felbontásában: ezért szintén a hamamelitannin (a kéreg legfontosabb összetevője) tűnik felelősnek. Bőrgyógyászati használatát alátámasztandó, a hamamélisz összetevőinek analizálása során megállapították, hogy bár a poliszacharidoknak (arabinán és arabinogalaktán) nincs hatásuk, úgy tűnik, hogy a proantocianidok fontos szerepet játszanak a keratinocitákra gyakorolt hatásban (sejtek proliferációja, vízveszteség csökkenése és eritémák előfordulásának esélye) [11]. Úgy tűnik, hogy az antivirális és antiflogisztikus aktivitás sokkal erősebb nagy molekulasúlyú, polimerikus proantocianidokat tartalmazó komponensek kivonataiban, mint azokban, amelyek csak hamamelitanint, katekolt és más, kisebb molekulasúlyú komponenseket tartalmaznak [12]. A TNF-alfa faktorral szembeni gátló hatása megmagyarázhatja a hamamelitannin vérzéscsökkentő és a hamamélisz UV-sugárzás elleni hatását [13]. A hamamélisz leveléből készült készítmények (nyúlnak aortán át beadott 300 mg/l-es tinktúra) képesek gyorsan és hatékonyan csökkenteni a véráram sebességét, ami érszűkítő hatást eredményez [14]. Kutyának iv. úton beadva vizes oldata csökkentette a vizeletet, ellazította a bél simaizom-rostjait, csökkentette a kardiális kontraktilitást [15]. 

Megfigyelések az embernél: 
Kevés kutatást végeztek ezen a téren. A gázos pletizmográfia kimutatta, hogy a hamamélisz, a hidraztisz és a vadgesztenye keveréke a visszeres pácienseknél növeli a vénás tónust [16]. Kozmetológiai téren bőr-termometriával kimutatták, hogy a levél kivonatának helyi használata hőmérsékletcsökkenést okoz, amely minden valószínűség szerint helyi érszűkítő hatásának köszönhető [17]. Bár sokkal gyengébb hatású, mint a hidrokortizon, a foszfátidikolinos emulzióban oldott hamamélisz-deszillátum gyulladáscsökkentő hatása lehetővé teszi az UV-sugárzás okozta eritémák csökkentését [18,19]. A hamamélisz (anyaoldat formájában) a szúnyogcsípés okozta fájdalom enyhítésére szolgáló homeopatikus gélek készítésében használatos [20]. 

Használata: 
Mint más, oligomer-procianidban (ratanhia [21]) vagy gallikus tanninokban gazdag növény, a hamaméliszt is fitoterápiás készítményekben hagyományosan szájon át vagy helyi úton használják, vénás elégtelenségek szubjektív megnyilvánulásainál éppúgy, mint nehéz lábak esetében, valamint aranyeres tüneteknél. Helyi úton használva a hamamélisz-alapú készítmények különböző okokból fellépő szemirritációk esetében is hatásosak (füstös helyiség, megerőltető vizuális hatások, uszodai vagy tengeri fürdőzés, stb.), valamint szájzuhany formájában a szájhigiénia megőrzése céljából. 

Biztonság: 
Úgy tűnik, hogy a hamamélisz levelének nincs toxikus hatása. Semmilyen akut (3 g/kg per os patkánynak adagolva) vagy szubakut toxicitása (300 és 600 mg/kg 4 héten át per os patkánynak adagolva) nincs a levél teljes porának [22].
Forrás: Arkocaps

A Hamamelis kapszula használatáról ITT olvashatsz.
A Hamamelis hatóanyagát tartalmazó készítményeket, kozmetikumokat ITT találod.

Üdvözlettel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!