2013. november 8.

Harpadol. Mi ez és mire jó?


Nem kérdés, hogy mindenkinek van új a nap alatt. Főleg nekem, hiszen webáruházunkban a rengeteg termék mindegyikét én sem ismerem tapasztalatból. Van, hogy csak akkor találkozom a termékkel és irányul rá a figyelmem, ha vevő rendelés érkezik rá. Ugyanez volt a Harpadol kapszulával is. Kíváncsivá tett a dobozán található termék leírás: "az ördögcsákja másodlagos gyökerének anyagai segítenek az ízületek rugalmasságának fenntartásában"... nézzük csak!

Eredete: A növény az afrikai kontinens déli részén honos (a 15. és a 30. déli szélességi fokok között): a Kalahári homokos talajú szavannáin (Namíbiában, Botswanában és Dél-Afrikában Fokföld és Transvaal tartományokban), ahol vízlelőhelyek, utak és tanyák mellett nő. 

Botanika: 
Az ördögkarom évelő növény, levelei átellenesek, nagy, csöves, pirosas-lila virágai vannak [1]. A gyümölcse egy fás, tüskés kapszula, amely egy hegyes horgokban végződő korona; a neve is innen ered (a latin harpago: kampó szóból). 

Hatóanyagokat tartalmazó része: 
Megszárított és felvágott gumós mellékgyökere tartalmazza a hatóanyagait. Egy hozzá közeli faj, a Harpagophytum zeyheri L. Decne is szerepel az európai gyógyszerkönyvekben. Minimum 1,2 % harpagosidot tartalmaz [G31], HPLC-vel állapították meg a harpagosid-tartalmat. [2].
Az ördögkarom gyökerének színe a barnásszürkétől a sötétbarnáig terjed, íze keserű. Keskeny szeletekre vágott elemekből áll, formája legyezőre vagy körszeletre hasonlít. A felszínét görbe, hosszanti irányú ráncok barázdálják. Világosabb, harántirányú részének sötét színű kambiuma van és sugárszerű nyalábok futnak benne. A főhenger finom, koncentrikus barázdákat mutat.
Pora sárgásbarna. Mikroszkóp alatt kis tűket és kalciumoxalát-kristályokat láthatunk. A porában találhatunk még pontszerű, derék- vagy sokszögű, barnás-vöröses tartalmú szkleriteket is. Ha floroglucinolos oldatot keverünk klórhidrogénsavba, a parenchima zöld lesz. 

Kémiai összetétele: 
Nem specifikus kémiai anyagok mellett tartalmaz cukrot: monoszacharidokat, glükózt, rafinózt, szacharózt és szachiózt (egy tetraszacharid, melynek aránya elérheti a 46 %-ot), zsírsavakat, viaszt, szabad és összetett fitoszterolt, szabad és észterezett pentaciklikus triterpéneket (urszánt és oleánánt), aminosavakat [3,4], flavonoidokat és fenolsavakat, fenolglükozidokat (verbascoside, isoactéoside) [5], harpagokinont. A drog irinoid-típusú monoterpén glükozidokat tartalmaz, melyeknek a növény hatását tulajdonítják [G3,G4].
Az iridoid a harpagosid legfontosabb összetevője. Ez a glükozid hidrolizálható megfelelő körülmények között harpagogénine-ben, amely egy nagyon instabil ciklopentenilikus dialdehid molekula [6]; ennek az aglikonnak a 8-hidroxilját észterizálta a fahéjsav. Találunk még kis mennyiségben harpagidot (melynek szabad a hidroxilja), procumbidot (melyet egy oxirán jelenléte jellemez), procumbozidot (ez egy, a procumbidtól függő anhidro-3,6-származék) [7], a harpagid p-8-kumarin észtereit és 6-procumbid észtereket. A száraz drog átlagos heterozidtartalma 0,5 és 3 % közötti. 

Gyógyszerészeti adatok: 
Az emulzinnal hidrolizált harpagozid és a drog vizes kivonata legalább annyira hatásos a formaldehid által proliferált kötőszövet artitisze ellen, mint a fenilbutazon. A harpagozidnek gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, melyet patkányokon végzett számos kísérlet is igazolt [8]. Ezeket a jó eredményeket igazolták egy félkrónikus gyulladási modellen [9]. A harpagozid kis mértékben fájdalomcsillapító hatású is. Az ördögkarom iridoidjai a tengerimalac különböző agonisták által stimulált ileumjára olyan gátló hatással vannak, melyet az NSAID-éhez (nem szteroidos gyulladáscsökkentő) lehet hasonlítani [10].
Bár a harpagozid gyulladáscsökkentő hatását felfedezték, az akciómechanizmusok még vitatottak. A TNF-alfa-szintézist gátló hatása erős [11]. Más szerzők a COX-2- és az iNOS-gátló mechanizmusokat az NF-kappaB-aktiváció megszüntetésével magyarázzák [12]. Egyébként, bár a harpagozid számos gyulladásos folyamatot képes meggátolni, nem ez az egyetlen aktív összetevője az ördögkaromnak, ahogy a különböző kivonatain végzett kutatások bebizonyították [13]. 
A kutatások igazolják, hogy az ördögkarom gyulladáscsökkentő hatása különbözik az NSAID-étől. Valójában ahelyett, hogy a prosztaglandinokat támadná, az ördögkarom legfőbb hatása a leukotriének termelésének csökkentése, melyek szintén a gyulladást kiváltó anyagok közé tartoznak [14,15].
Az ördögkarom érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatásához más, alacsony vércukorszintet kiváltó hatás is járul, ezért Dél-Afrika népe a 2-es típusú cukorbetegség kezeléseként a gyökerét használja [16].
Nyers metanolos kivonatának kardiovaszkuláris hatását is igazolták [17]. Az ördögkarom prosztaglandinokkal való strukturális analógiája biológiai aktivitásával magyarázható [3b].
Újabban felfedezték a növény antikonvulzív tulajdonságait is: egereken végzett kísérletek igazolják, hogy a központi idegrendszert a növény hatása elnyomja és a GABA neurotranszmitterek aktivitását módosítja [18]. 

És ami a legfontosabb:
Megfigyelések az embernél... 
Számos tanulmány alátámasztja az ördögkarom reumára gyakorolt kedvező hatását [19].
Egy, több mint 600 artrózisban szenvedő beteg kezelését leíró nagy tanulmány bebizonyította, hogy az ördögkarom gyökerének több hónapig való használata az artrózis típusától függően (térd-, kéz-, hát-, lumbális) 42 és 85% közötti javulást eredményezett [20]. Más klinikusok állítják, hogy a per os kezelés nemcsak a fájdalommal, hanem a funkcionális impotenciával szemben is hatásos [21]. A lumbális és az artrózisos fájdalommal kapcsolatban placebóval vagy anélkül végzett számos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az ördögkarom gyökere javíthatja a mobilitást és érezhetően csökkentheti a fájdalmat kumulatív trauma ártalmak (RSI), főleg az artrózis és a hátfájdalmak esetében [22-28]. Például egy 2000-ben publikált összehasonlító kettős vak kísérlet szerint, melynek során 122 csípő vagy térd artrózisban szenvedő beteget vizsgáltak meg, napi 2610 mg ördögkarom (Harpadol) 4 hónapon át történő szedése ugyanolyan hatékonynak bizonyult a fájdalom enyhítésében, mint 100 mg diacerein (artróziselleni szer) szedése [27]. Szintén hasonló eredményre jutottak egy másik, 88 csípőfájdalmaktól szenvedő összehasonlító kísérletnél: a növény ugyanannyira hatásosnak bizonyult, mint a rofecoxib (ismertebb nevén Vioxx) [28], melyet 2004 szeptemberében kivontak a piacról nemkívánatos hatása miatt.
Egy 63 páciensen végzett kettős vak kísérlet folyamán a kutatóorvosok megállapították, hogy azonkívül, hogy az ízületekre és az inakra hat, a növény izomlazító hatású is, anélkül, hogy a központi idegrendszert befolyásolná [29]. 
Az 1105 csípő- vagy artrózisos fájdalomtól szenvedő betegen végzett kutatásokat rendszerező áttekintő tanulmányt publikálták [30]. A szerzők összefoglalták, hogy az ördögkarom hatásosságának bizonyítékai alátámasztottak napi 50 mg harpagozid szedése mellett akut csípőfájdalmak esetében. Az ördögkarom más alkalmazásaival kapcsolatban megjegyezzük, hogy a német E-Kommisszió és az ESCOP (Európai Tudományos Fitoterápiás Társaság) elismerte a növény gyökerének hatását étvágytalanság és diszpepszia esetén, valamint íngyulladás és artrózis során fellépő fájdalmak ellen való használatának lehetőségét. Az ördögkarom gyökerének keserű alapanyaga képes csökkenteni a bélbetegségek intenzitását, enyhíteni a székrekedést és a hasmenést, megszüntetni a légszomjból vagy diszpepsziából adódó felfúvódást és serkenteni az étvágyat [G3]. 

Használata: 
A harpagophytum, ez a vad, vagy rövid ideje termesztett dél-afrikai növény a Kalahári-sivatagban gyakori. Az ördögkarom elnevezést kampós végű termései miatt kapta, melyek az állatok patáját felsebzik. Pedig ennek a növénynek számos jótékony hatása van: gyökerének főzetét a bennszülöttek először keserű izgatószerként a migrén, a fájdalmak, a sebesülések, a láz és a csalánkiütés ellen használták. Német botanikai expedíciók fedezték föl és vizsgálták érzéstelenítő és ízületi gyulladások esetében gyulladáscsökkentő hatását. A publikált munkák figyelmeztetnek a növény érdekes hatására a krónikus, jóindulatú reumatológiai betegségek esetében. A mellékhatások hiánya éppúgy, mint a jó gyomortolerancia a növény hosszú távon való alkalmazását teszik lehetővé más, klasszikus gyógyszerekkel együtt, melyek szokásos dózisainak csökkentését is lehetővé teszi. Az ördögkarom hidegen összetört teljes porát géles kapszulában forgalmazzák. Az Agence-füzeteinek 3. számában "Növényi alapú gyógyszerek" című cikkben megemlítik, hogy az ördögkarom gumós mellékgyökerét hagyományosan kisebb fájdalommal járó ízületi betegségek szimptómáinak kezelésében használják. 

Biztonság: 
A növény toxikus (DL50 , i.p., egér, harpagozid 1 g/kg; harpagid 3,2 g/kg) és patológikus hatásoktól mentes (napi 7,5 g/kg félkrónikus, patkányoknak való adagolás mellett) [2b]. Az egész gyökér toxikus hatásoktól mentes (akut - 3 g/kg/nap -, és szubakut (300 és 600 mg/kg/nap patkányoknak való adagolás mellett) [31].
A kutatások többségében, melyeket sok, reumától szenvedő betegen végeztek, a kezelések alatti tolerancia megfelelőnek bizonyult.


Forrás: Arkocaps




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!