2013. május 3.

A Magyar Királynő vize

Az antik világban a rozmaringon Afrodité szent növényeként tisztelték. A szerelem és a termékenység jelképe volt. A rozmaring minden korban elismert gyógynövény volt, hiszen nagyon sokrétűen alkalmazható a gyógyászatban.
A teljesség igénye nélkül:

  • Teáját a hirtelen megnyúlt, étvágytalan, sápadt, sovány, fáradékony kamaszoknak ajánlott inni napi egy-egy csészével.
  • Nyugtató, csillapító hatása nem csak nyugodt alvást biztosít, de a változókorban is gyengéd segítséget nyújt a nőknek.
  • Az idősek szív és ízületi panaszainál bevált háziszer. Tinktúráját valamikor a "Magyar Királynő vize" -ként emlegették, hiszen Károly Róbert feleségét, Erzsébet királynét szabadította meg a súlyos köszvénytől.
  • A vérkeringés megfiatalítója a rozmaring, mely a hideg végtagok és az alacsony vérnyomás ellen is hatásos.
Külső alkalmazásokhoz, ízületi fájdalmak, fejfájás, sebek kezelése, bőrbetegségek, pattanások, hajhullás, érdemes tinktúrát készíteni a következőképp:

1/2 csésze apróra vágott vagy összetört rozmaring levelet légmentesen zárható lehetőleg sötét üvegedénybe teszünk és ráöntünk 2 pohár vodkát. Sötét hűvös helyen tárolva, naponta felrázva 6-8 hétig érlelje. Szűrje le a leveleket és töltse a tinktúrát jól zárható sötét üvegbe.


Amennyiben megfázás, gyulladás ellen alkalmazná belsőleg, az első 48 órában 2 óránként juttasson a szájába 1/2 pipettányi mennyiséget.
Ezt követően a csökkentse napi 2 alkalomra az adagot és két hétnél ne alkalmazza tovább a szert.

Egy évig is eltárolható hűvös sötét helyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!