2013. május 8.

Rózsa szirup (sűrű)

Hozzávalók:

  • 1 csésze jó rózsaszirom (jó alaposan megtömve)
  • 3 csésze víz
  • 4 csésze cukor

Tudom, sokan azt mondják: "Ez rengeteg cukor!"
De nem kell kétségbe esni, a rózsa szirupot ízesítésre használjuk, így lényegében az egy főre / tálra jutó mennyiség nem vészes.
Készítsük elő a rózsaszirmokat (lehetőleg minél pirosabbak legyenek). Mossuk le őket folyó vízben, majd széles, mély serpenyőben helyezzük őket és rájuk öntjük a vizet. Egy éjszakára állni hagyjuk, majd másnap hozzáadjuk a cukrot és gyenge tűzön kavargatva felolvasztjuk.
Ekkor feltekerjük a lángot és forralva főzzük, amíg be nem sűrűsödik. 
Áttöltjük tiszta üvegbe és lefedve légmentesen tároljuk.

Használhatjuk italok, limonádék ízesítésére, fagylaltokra öntetnek, de friss gyümölcsöket is megbolondíthatunk vele és még süteményeket is. Aki szereti a keleties édes-varázsos ízeket, biztosan nem fog csalódni.

A rózsát a nép gyógyászat is alkalmazza, torokfájás, köhögés esetén vagy  sebgyógyításra. A rózsa illóolaja gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.
Teaként is elkészíthetőek a szirmok, leforrázva azokat, citrommal, mézzel ízesítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!