2013. május 9.

Fenyő szirup házilag - köhögésre

Ezt a receptet is örömmel írom be a blogba, mert van rá érdeklődés. :-)
Érdemes elkészíteni, mert a család minden tagjának enyhíti a köhögését. Ha megfelelő adaggal készülünk, akár jövő ilyenkorra is kitart. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik, mivel kellemes lágy íze van.
A fenyőszirupnak többfajta elkészítési módja közül, talán a legegészségesebb a méz-fenyőrügy összeállítás.
Lényege hogy számunkra kedves mézfajtát választva egy üveget teleteszünk a fenyő még puha, nem fás rügyeivel és ezt leöntjük mézzel és lezárjuk. Napra tesszük, ahol nyugodtan hagyhatjuk 1-2 hónapot hogy a hatóanyagok kioldódjanak a mézbe. Ekkor leszűrjük (ha kell meglangyosítjuk, de nem melegítjük!). A fennmaradó mézes hajtások teába áztatva felhasználhatóak.

Fontos tudni, hogy a fenyők új hajtásai április-májusban szedhetők, később már fásak lesznek, így a friss élettel teli hatóanyagok már nem tudnak kioldódni belőlük.
Leginkább ajánlott a közönséges Lucfenyő. Aki nem biztos botanikai tudásában, inkább növényhatározóval a hóna alatt induljon rügyvadászatra!

Amire fokozottan figyeljünk, mert nem játék: a Tiszafa mérgező, semmiképpen ne tévesszük össze a fenyővel!
A mérgezéses tünetek közé tartozik a támolygás, izomremegés, görcsök, ájulás, nehéz légzés és végül a szívelégtelenség. A halál gyors beállta miatt azonban sokszor nem minden tünet figyelhető meg.

Ami még a fenyőszirupot illeti, ugyan úgy, ahogyan az összes gyógy- és egyéb növényből készült szer esetén, itt is érdemes használat előtt meggyőződni arról hogy nem vagyunk allergiásak valamely hatóanyagra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!