2013. május 23.

Kamilla - Matricaria recutita

Népi elnevezése: Orvosi székfű

Kertünkben már virágzik a kamilla. 5 évvel ezelőtt ültettem magról, akkor rengeteg virágzatot gyűjtöttem be. Azóta évről-évre egy egy tő felüti a fejét a kertben, ezeket meg is hagyom. A kamilla a legismertebb gyógynövények közé tartozik, igen sokoldalú. Ha teát készítünk belőle, azt leginkább gyulladáscsökkentésre és nyugtatásra használhatjuk. Borogatásként, sebgyógyításra és a bőr gyulladásos tüneteinek kezelésére, de nőgyógyászatban görcsoldásra is igen hatásos. Kenőcsöket, fürdőket lehet vele készíteni, és inhalálásra is alkalmazható, amitől a bőr szép friss lesz.
Itt megtaláljátok a nagyon egyszerűen elkészíthető kamillakrém receptjét.

Teának elkészítve akut és krónikus, akár görcsökkel kísért gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére használható. Ebben az esetben csészénként egy teáskanál drog használata javasolt, melyet öntsünk le forrásban lévő vízzel, takarjuk le és 5-10 perc elteltével szűrjük le és kortyoljuk el. Naponta 3-4 alkalommal az étkezések között, frissen elkészített, édesítetlen tea a legjobb.

Fontos lehet:
Amennyiben a fészkes virágzatú növényekre allergiás vagy, inkább ne alkalmazd, főleg, ha szemgyulladást kezelnél kamilla főzettel!

A kamilla vizes kivonatába (pl. tea) nem oldódik ki a kamilla összes illóolaja az oldhatatlanság miatt. Érdemes elgondolkodni néhány esetben, hogy a kamilla alkoholos kivonatát érdemesebb-e alkalmazni, amiben jóval több kamilla illóolaj kivonatolódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!