2013. május 26.

Pár szó a cékláról + recept! :-)

Tudtátok?
A cékla egészségre gyakorolt hatása nagy jelentőséggel bír. Vértisztító, vérképző hatású növény. Rák kezelésében kiemelten alkalmazzák.
A cékla vegyelemzése során kiderült, hogy vitaminokat, ásványi sókat, poliszacharidokat és festékanyagokat tartalmaz, amelyek a szervezet életfunkcióit kedvezően befolyásolják. A nyers céklalé biológiailag igen értékes ital, hiszen tartalmaz E, B1, B2, B6 és C vitaminokat, folsavat, nikotinsavamidot, magnéziumot káliumot.
A sötétbordó színű cékla hatóanyagokban gazdagabb, mint világosabb fajtái. Káros élettani hatása nincs, de magas rosttartalma miatt gyomor és bélrendszeri betegségekben szenvedőknek inkább levének fogyasztása javasolt.

Szeretettel ajánlok egy receptet, hiszen a magyar konyha a céklát leginkább csak savanyúságként alkalmazza, pedig nagyon finom a cékla leves, a cékla saláta és a céklamártás is. Most ez utóbbiról lesz szó:

A nyers céklát meghámozzuk és apró kockára vágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk, megszórjuk liszttel, lepirítjuk, majd húslével vagy vízzel felengedjük, hogy sűrű mártást kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, kevés ecettel, pici cukorral és tejföllel ízesítjük. Vasárnapi marhahúsleves után, másodikként a főtt hús mellé kitűnő étel!


Annak, aki a cékla jó tulajdonságai miatt a mindennapjaiba szeretné beiktatni a fogyasztását, ajánlom az Okos Kata terméket, mely egyedülálló a természetes immunerősítők és egészségvédők piacán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!