2013. május 19.

Almaecet készítése házilag

Találtam egy nagyon jónak tűnő receptet. Hogyan készítsünk házilag almaecetet?  Egyszerűnek tűnik a dolog, a hozzávalók a következők:

  • Alma, melyet megmosunk, és kivágjuk az ütődött, problémás részeket. Összezúzzuk, vagy lereszeljük a csutkájával együtt nagy lyukú reszelőn.
  • Forralt víz, langyosra hűtve (4 dl almapépre 5 dl vizet számolunk)
  • Méz vagy cukor (víz minden literjéhez 10 dkg)
  • Sörélesztő (víz minden literjéhez 1 dkg)
  • Fekete kenyér (víz minden literjéhez 2 dkg)
Az almapépet megfelelő méretű edénybe tesszük és ráöntjük a vizet, az összes hozzávalót belekeverjük.
Az edényt 20-30 C-os hőmérsékletű helyiségbe tesszük (de ne tűző napra), és naponta 2-3 alkalommal átkeverjük. 10 nap elteltével ritka szövésű anyagon átpréseljük, majd sűrűbb szövésű gézen is átszűrjük. Nagy széles szájú üvegbe töltjük, a tetejét gézzel lefedjük hogy a folyadék tiszta maradjon és tovább tároljuk 20-30 C fokon. Az erjedés akkor fog befejeződni, amikor a folyadék letisztul. Ez kb 40-60 nap. Ekkor gumicső segítségével, gézen átszűrjük tiszta üvegekbe és ledugaszolva hűvös helyen tároljuk.

Az almaecet ételek, saláták ízesítésére használható, de a népi gyógyászatban használják ásványi elemek, vitaminok pótlására is ivóléként (1 pohár vízbe 2 kiskanál almaecet, 2 kiskanál méz), vagy fogyás elősegítésére ugyanezen ital méz nélküli változata fogyasztható az étkezések alkalmával.
Az almaecet megszüntetheti a fáradékonyságot, a szédülést, csökkenti a magas vérnyomást, fokozza a szellemi frissességet, javítja az emlékezőtehetséget, aktivizálja az immunrendszert a meghűlésekkel szemben.


Szerintem egy próbát megér :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!