2013. május 22.

Zöld dió befőtt




Zöld dió befőtt... egy ideje már foglalkoztat a gondolat hogy karácsonyra csinálok pár üveg dió befőttet. Azt hiszem ez a recept tökéletes lesz:
5 kg zöld dió
4,2 l víz
2,5 kg cukor
őrölt fahéj ízlés szerint
őrölt szegfűszeg ízlés szerint

Előkészítés:
A zöld diókat villával vagy kötőtűvel megszurkáljuk és zománcozott edényben 10 napig vízben áztatjuk, naponta cserélve rajta a vizet.
Elkészítés:
Az 4,2 liter vízből és a cukorból a fűszerekkel együtt szirupot főzünk. Amikor kész, beletesszük a diókat és tovább főzzük 15-20 percet. A diókat csírátlanított tiszta befőttes üvegekbe szedjük, majd a szirupot rájuk töltjük, hogy mindet ellepje. Kupakkal lezárjuk az üvegeket és forró vízzel teli fazékba tesszük és felforraljuk a vizet. Elzárjuk a lángot és az üvegeket a vízzel együtt hagyjuk kihűlni. Ha kész, rakjuk el és elő se vegyük karácsonyig. Állítólag akkorra érik össze és valóban egyedivé teszi az ünnepi ételeket.

A zöld diót akkor érdemes szedni, amikor már szépen ki van fejlődve a belseje, de még puha a csonthéja. Könnyen át lehet szúrni vagy mint a vajon, átmegy rajta a kés. Érdemes folyamatosan ellenőrizni a termést, nehogy lecsússzunk a megfelelő időpontról.
A velünk párhuzamos utca tele van diófával. Friss zsenge leveleket már szedtem róluk, kitűnő diófalevél tinktúrát készítettem belőlük. Kiváló a fejbőr bedörzsölésére, jótékony hatása érezhető.
A diófa áldásos, jótékony hatású. Nagy becsben tartott gyógynövény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!