2013. november 16.

A lélek gyógyítói - Ashwaganda, valeriána, orbáncfű

Depresszió? Megfáradt lélek? Fáradékonyság? Szomorúság? Boldogtalanság? Van természetes segítség!
Itt a Zöld Malomnál hiszünk az öngondoskodásban, abban, hogy a saját kezünkbe vegyük az egészségünket és az életünk irányítását. Helyes táplálkozás, egészséges szokások és lehetőség szerint minél természetesebb életmód. Hiszünk abban is, hogy a test és a lélek egészsége szoros összefüggésben van egymással. Ha valami gond van, azt biztosra vehetjük, hogy szervezetünk jelezni fogja.

Fáradékonyság, irritáltság, szomorúság, nehogy azt higgyük, hogy ez a “felnőtt” élet természetes rendje. Amikor szorongunk, nincs energiánk, nem lelünk örömet a mindennapjainkban, akkor ideje átgondolnunk a dolgainkat és megtalálni azokat a pontokat, ahol változtatnunk. Számunkra megfelelő szokásokat bevezetni és bármilyen nehéz, elvetni azokat, amelyek nem visznek előre. 

Visszatalálni a harmóniához nem megy egyik napról a másikra, el kell végezni az ezzel járó lelki munkát. Így azt semmiképpen nem állítjuk, hogy egy kapszula vagy tea egy csapásra megszünteti a bajokat, de létezik néhány növény, amely komoly támaszt nyújthat a megfáradt léleknek és idegrendszernek ebben a küzdelmes időszakban.

Ashwagandha - a fiatalos erő
Megnyugtatja az elmét, oldja stresszt, segíti a mélyalvást. Más néven indiai ginszeng vagy álombogyó, az utóbbi viszont ne tévesszen meg senkit, nem okoz aluszékonyságot, pusztán helyreállítja úgy a szervezeted egyensúlyát, hogy napközben energikus vagy, tudsz összpontosítani, este pedig jól tudsz aludni. 

Az ayurvédában a fiatal erőt képviseli, neve szanszkritul pedig azt jelenti, “olyan, mint egy ló.” Vélhetően mert olyan erősek és energikusak leszünk tőle, mint egy versenyló:)

Valeriána - relaxálj! 
Régi, jó ismerős számomra ez a szagos növény. Én nem érzem annyira büdösnek, pedig azt mondják az. Egyszer egy kolléganőmnek vittem egy zacskó macskagyökér teát és egy közelemben ülő néni szinte elkezdett ájuldozni a szagtól. Szerintem kicsi túlzás volt a reakciójában, de tény, hogy a valeriána se nem finom, se nem jó illatú, olyan izzadt tornacipő szaga van. Ezért sokan preferálják kapszula formában élvezni nyugtató, lazító hatását. Igen, valahogy “belazulsz” tőle és nem aggódsz a felesleges dolgokon, arra tudsz figyelni, ami valóban fontos. 


Alváshoz vegyél be 2 kapszulát vacsora közben, majd lefekvés előtt még kettőt. Személyes tapasztalatom, hogy érdemes étellel bevenni, mert akkor észrevehetőbben fejti ki hatását. Általános szorongásoldó, kedélyállapotjavító hatásért pedig reggel, délben és az esti étkezéshez egy kapszula.

Orbáncfű - a természetes antidepresszáns
Az orbáncfű a természetgyógyászat számos területén megtalálható, de a legtöbbet az antidepresszáns tulajdonságait tanulmányozzák. Enyhétől közepes major depresszió kezelésében hatásos lehet az orbáncfű. Tea, kapszula, tinktúra és olajkapszula formájában egyaránt kapható. Véleményem szerint az olajkapszula éri meg legjobban, hiszen ez a leghatékonyabb. Az antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan az orbáncfüvet is kúraszerűen kell alkalmazni, nem érezzük azonnal a hatását, úgy, mint a macskagyökérét. Néhány hét elteltével fogjuk érezni a változást a hangulatunkban, elmeállapotunkban, közérzetünkben.

E három növény a természet ajándéka életünk nehéz időszakaiban, elmeállapotunkra, idegrendszerünkre gyakorolt hatásaik lehetővé teszik, hogy arra figyeljünk, ami fontos és meglássuk a kiutat a gondjainkból. Amikor ilyen élethelyzetbe kerülünk, nagyon jó lehet egy független személlyel, szakemberrel átbeszélni a dolgainkat. Aki csak teheti, vegyen részt valamilyen terápián! Emellett vigyázzunk magunkra, gondoskodjunk magunkról, hiszen legnagyobb valószínűséggel az vezetett a bajhoz, hogy nem törődtünk magunkkal, nem hallgattunk saját magunkra. Ügyeljünk az egészséges étkezésre, mozogjunk és pihenjünk eleget és legfőképpen fogadjuk el ezt az állapotot, hiszen üzenete van számunkra és bármilyen rossz most, nem fog örökké tartani.














1 megjegyzés:

  1. A citromfű, a levendula és a komló is tagjai ennek a társaságnak, mi enyhébb esetekben az elsőt szoktuk használni.

    VálaszTörlés

Köszönöm hozzászólásodat!