2012. október 9.

Tejfölös halleves

Hozzávalók:
  • 30 dkg ponty,
  • 1 babérlevél,
  • 3 szem fekete bors,
  • 20 dkg vegyes zöldség,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kk porcukor,
  • só,
  • liszt,
  • kevés zsiradék,
  • fél citrom,
  • tejföl.
A hal fejét, és farokrészét, a formázásnál leeső kis haldarabokat, esetleg a gerinccsontot megmossuk és sózzuk. 6 dl vízben feltesszük főni, babérlevelet és szemes borsot teszünk hozzá, közben kevés zsiradékban a finomra vágott vegyes zöldséget félpuhára pároljuk. Amikor a hal megpuhult, leszűrjük a levét, és leszedjük a haldarabokat a csontról, ezután a porcukorral, liszttel és a zúzott vöröshagymával barna rántást készítünk, amit a leszűrt hallével, felengedünk. Beletesszük a vegyes zöldséget, a citrom levével ízesítjük és addig főzzük, amíg a zöldség teljesen puha nem lesz. Tálalás előtt néhány evőkanál tejföllel átforraljuk és a szálkamentes halhússal együtt tálaljuk.