2013. január 8.

Chia mag



Chia, vagyis azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az azték indiánok alapvető élelmiszere volt.

Kolumbusz idején az aztékok egyik fő élelmiszere volt, a kukorica és a bab mellett. A Chia magot felhasználták gabona formájában, préseltek belőle olajat és arc- valamint testfesték előállításához is. 

A spanyol hódítók a legenda szerint, látva hogy az aztékok alapvető és legfőbb élelmiszereként a Chia szolgál, megkezdték az ültetvények felszámolását. A fő tápláléktól megfosztott őslakosság sebezhetőbbé vált. A spanyol hódítók "áldásos" munkája nyomán az aztékzsálya mint növényi faj, majdnem kipusztult.

A mai modern tudomány rávilágított arra, hogy a Dél-Amerikában élő őshonos lakosság étrendje sokkal egészségesebb volt a mostanihoz képest, így a chia mag ismét a figyelem középpontjába került. Rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat.

Az Omega 3 zsírsavak fogyasztása a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében ajánlott. A Chia mag ismét jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.
A chia mag kiváló fehérjeforrás: rendkívül nagy a fehérjetartalma, kiegyensúlyozott aminosav összetétellel. 

Jelentős rosttartalma segít kitakarítani a bélrendszert, aminek következtében jobb lesz a tápanyagok felszívódása. Segíti a szervezet méregtelenítését, és hozzájárulhat a fogyáshoz. Cukorbetegek számára is kiváló, mert segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet.

Áruházunkban jelenleg négyfajta kiszerelést forgalmazunk, kérlek, tekintsd meg! KATT IDE