2013. január 4.

Szirup

A gyógyszirupok a gyógyhatású készítmények legkellemesebb változatai, ezért szívesen fogyasztják a gyereke és az érzékeny felnőttek. Ily módon érdemes elkészíteni a kesernyés növényeket, a pitypangot, a rozmaringot, a verbénát és a szúrós gyöngyajakot, de a köptető hatású gyógynövényeket, mint a kakukkfüvet, az izsópot és a bazsalikomot is, melyeket köhögésre, asztmára és légúti gyulladásokra használhatunk, főként, ha mézzel készítjük.
Más, kellemetlen ízű készítményekhez adva elfedhetjük azok rossz ízét.

Többféle eljárással is készíthetünk szirupot. Ha tinktúrát használunk, öntsünk 600 ml forrásban lévő vizet 1,25 kg barna cukorra és lassú tűz fölött kevergessük addig, amíg fel nem olvad, és végül újra forr.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Válasszuk ki a kívánt tinktúrát és 1:3 arányban öntsük a sziruphoz. Dugóval lezárt, sterilizált és felcímkézett, sötét üvegekben tároljuk a szirupot, mely eláll akár két évig is.

Más módszer szerint használhatunk forrázatot vagy főzetet is. Kétszer olyan erős főzetet készítsünk a gyógynövényekből, mint egyébként, és hagyjuk egy éjen át állni. Majd szűrjük le egy kancsóba, a növényekből pedig nyomkodjuk ki az összes levet, mielőtt kidobjuk őket. Adjunk 500 g cukrot 600 ml főzethez és egy serpenyőben, lassú tűz fölött, sűrűn kevergetve főzzünk szirupot belőle.
Ízlés szerint adhatunk hozzá 5% arányban az azonos növényekből készült tinktúrából, hogy jobban elálljon.
Sterilizált és felcímkézett sötét üvegekben, hűvös helyen -ha lehet, hűtőben- tároljuk ezt a fajta szirupot, legfeljebb hat hónapig.

Mézzel is készíthetünk szirupot. Készítsük el a főzetet a kiválasztott növényekből, szűrjük le és mérjük meg. Adjunk hozzá a főzet súlyának egy negyedével megegyező mennyiségű mézet, és állandó kevergetés mellett főzzük addig, míg elfő a habja. Sterilizált és felcímkézett üvegekben tároljuk. A legjobb, ha parafa dugót használunk az üvegek lezárásához, mert a szirupok elkezdhetnek erjedni és a műanyag dugókat kilőhetik az üvegből. Ne használjunk csavaros kupakkal ellátott üvegeket, mert ezek fel is robbanhatnak!

Adagok:
Krónikus tünetek kezelésére naponta 3-4 alkalommal egy teáskanálnyi. Akut problémákra megduplázhatjuk a mennyiséget.

(forrás: Anne McIntryre, Gyógynövények cserépben)