2013. január 9.

Fattoush (libanoni kenyérsaláta)

Ezt az aprított paradicsomból, uborkából és egyszerű kenyérből (flatbrad vagy pita) álló klasszikus közel-keleti salátát könnyű ebédként vagy vacsoraként fogyaszthatjuk.
A salátát a leírtakon kívül ízlésünk szerint gazdagíthatjuk saláta levelekkel, cikóriával, olíva bogyóval, retekkel, főtt csicseriborsóval... kinek mi való éppen a kedvére.

Hozzávalók 2 személyre:
2-3 nagy, érett paradicsom katonákra vágva
1/2 uborka felkockázva
2 ág friss bazsalikom durvára aprítva
1/4 csokor friss petrezselyem durvára aprítva
kb. 40 dkg flatbrad vagy pita
5 evőkanál olívaolaj
bors

Elkészítés:
A paradicsomot, az uborkát összekeverjük a citromlével, megszórjuk a zöldfűszerekkel és összeforgatjuk.
A kenyeret felkockázzuk, egy tálba tesszük és az olívaolajjal meglocsoljuk. Alaposan összekeverjük, hogy minden darab olajos legyen. A kenyérkockákat sütőlapra terítjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra és aranyszínűre pirítjuk.
Hagyjuk egy kissé hűlni, majd a salátába keverjük. Tálalás előtt sóval és borssal ízesítjük.

(forrás: Susannah Blake / 500 saláta)