- 40 dkg nem szétfövő burgonya
- 1 dl zöldségalaplé
- 1 salotta hagyma, apró kockákra vágva
- 1 csomó hónapos retek vagy 2 sörretek, felaprítva
- 1 evőkanál finomra aprított metélőhagyma
- 1 evőkanál felaprított kapor
- 1 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál borecet
- 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy repceolaj)
- 2 főtt tojás, összeaprítva
- só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és kb. 30 perc alatt héjában megfőzzük. Meghámozzuk, és kissé hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük. A zöldséglevet felforraljuk, a salottakockákat beledobjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a burgonyaszelekre öntjük. A burgonyát a retekkel, a zöldfűszerekkel, a majonézzel és az ecettel összekeverjük. Végül az olajat és a felaprított tojást óvatosan beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Szobahőmérsékleten kínálva a legfinomabb.
Változatok:
- Burgonya-tojás saláta újhagymával: az alaprecept szerint készítjük, de a salotta helyett újhagymát teszünk bele.
- Burgonyasaláta aprított tojással és kapribogyóval: az alaprecept szerint készítjük, és a majonézes keverékbe 2 evőkanál durvára vágott kapribogyót keverünk, és a tojást felaprítva tesszük bele.
- Burgonya-fürjtojás saláta: az alaprecept szerint készítjük, de az aprított főtt tojás helyett 12 főtt, egész fürjtojást használjunk.
- Tojás-édesburgonya saláta: az alaprecept szerint készítjük, de a hagyományos burgonyát édesburgonyával helyettesítjük.