2013. január 15.

Meleg burgonya-tojás saláta

Hozzávalók:
  • 40 dkg nem szétfövő burgonya
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 salotta hagyma, apró kockákra vágva
  • 1 csomó hónapos retek vagy 2 sörretek, felaprítva
  • 1 evőkanál finomra aprított metélőhagyma
  • 1 evőkanál felaprított kapor
  • 1 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál borecet
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy repceolaj)
  • 2 főtt tojás, összeaprítva
  • só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és kb. 30 perc alatt héjában megfőzzük. Meghámozzuk, és kissé hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük. A zöldséglevet felforraljuk, a salottakockákat beledobjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a burgonyaszelekre öntjük. A burgonyát a retekkel, a zöldfűszerekkel, a majonézzel és az ecettel összekeverjük. Végül az olajat és a felaprított tojást óvatosan beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Szobahőmérsékleten kínálva a legfinomabb.

Változatok:

  1. Burgonya-tojás saláta újhagymával: az alaprecept szerint készítjük, de a salotta helyett újhagymát teszünk bele.
  2. Burgonyasaláta aprított tojással és kapribogyóval: az alaprecept szerint készítjük, és a majonézes keverékbe 2 evőkanál durvára vágott kapribogyót keverünk, és a tojást felaprítva tesszük bele.
  3. Burgonya-fürjtojás saláta: az alaprecept szerint készítjük, de az aprított főtt tojás helyett 12 főtt, egész fürjtojást használjunk.
  4. Tojás-édesburgonya saláta: az alaprecept szerint készítjük, de a hagyományos burgonyát édesburgonyával helyettesítjük.