2013. január 3.

Egzotikus gyümölcssaláta - alap recept

Az egzotikus trópusi gyümölcsökből kevert friss saláta pikáns zöldcitrom-öntettel tökéletes nap indító vagy desszert lehet.

Hozzávalók:

  • 1 sárkánygyümölcs (pitahaya)
  • 1 avokádó
  • 12 licsi
  • 1 csillaggyümölcs (karambola)
  • 2 kiwi
  • 1 nashi vagy Alexander-körte
  • 1 evőkanál barna cukor (diétázók hagyják el)
  • 1 zöld citrom leve

Elkészítés:
A salátához a gyümölcsöt a tálalás előtt fél órával készítsük el. A sárkánygyümölcsöt félbevágjuk és egy dinnyevágóval gömböket kanyarítunk ki belőle. Az avokádót meghámozzuk, elfelezzük, magját kiemeljük, húsát felszeleteljük.
A licsit megfosztjuk a héjától és kimagozzuk, a csillaggyümölcsöt megmossuk és szeletekre vágjuk. A kiwit meghámozzuk és felkarikázzuk, a körtét megmossuk, kettéhasítjuk, magházát kivesszük, húsát cikkekre daraboljuk.
A gyümölcshalmot egy tálba halmozzuk.

A cukrot a citrommal összekeverjük, a gyümölccsel összeforgatjuk és 15 percig állni hagyjuk majd tálaljuk.

Változatok:

  • szórjuk meg apróra vágott mentával a salátát
  • az avokádót helyettesítsük 2 meghámozott felszeletelt banánnal
  • a sárkánygyümölcsöt, az avokádót és a körtét kihagyva, 2 db mangóval helyettesítjük
  • a sárkánygyümölcsöt, az avokádót a csillaggyümölcsöt és a kiwit kihagyva, 1 db hámozott, kitorzsázott, szemeitől megfosztott ananászt aprózunk bele.
  • az alapreceptet elkészítve a zöldcitromos keverékbe még 2 db, szirupban eltett, darabokra vágott gyömbérszárat is teszünk.