2013. január 21.

Fokhagyma

Elsősorban fertőtlenítő és baktériumölő hatású (elpusztítja a gombákat és a baktériumokat és megakadályozza elszaporodásukat). Kitűnően alkalmazható megelőző gyógymódként és hasznosnak bizonyul tüdő,légúti és bélfertőzések esetén, a legsúlyosabbtól a legközönségesebbig, mint amilyen például a kellemetlen megfázás. 
Erősítő és kiegyensúlyozó tulajdonsága pozitívan érinti a szívizmot, mivel erősíti annak összehúzódását, valamint a keringési rendszer alapmechanizmusait (keringés, értágítás, nyomás). Ezen tulajdonságok alapján ajánlott a fokhagyma érelmeszesedés és magas vérnyomás elleni alkalmazása. Görcsoldó, a mirigyek működését kiegyensúlyozó, vizelethajtó hatása, valamint köszvény és ízületi gyulladás elleni alkalmazása is közismert. Sokak véleményével ellentétben a fokhagymának van emésztést javító tulajdonsága, különösen mézgás és viszkózus élelmiszerekben, valamint szélhajtó hatása (megállítja a belekben zajló erjedést és eltávolítja a gázokat).
A fokhagyma bélférgek és paraziták elleni jótékony hatása már ősein körében is ismert volt.
A modern kémia kiaknázza a fokhagyma jó tulajdonságait, miközben megfosztja a források forrásától, vagyis az "élő formájától" amelynek a növény valójában köszönheti erényét. A leghatásosabb gyógyhatása a teljes egész, növénynek van, az összetevők együttes hatásának köszönhetően.

Ellenjavallat:
A szoptatós anyukák tartózkodjanak a fokhagyma fogyasztásától, mert az értékes élelmiszer, módosulva görcsöket okozhat az újszülöttnek. Hasonlóan ellenjavallat a fogyasztása a gyomor- vagy nyombélfekélytől, esetleg súlyos májbetegségtől szenvedőknek.

(forrás: Angela Maria Mauri / gyömölcsök, zöldségek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!