2013. január 17.

Gyógynövény-borogatás

A gyógynövény-borogatás során magukat a növényeket is felhasználjuk. Általában akkor alkalmazzuk, amikor méreganyagokat akarunk kivonni a testből, vagy annak egyes részeiből, például kelés, rándulás, gyulladás, duzzanat vagy fájó ízület esetében, vagy véráramlás serkentése érdekében.
Néhány gyógynövény, mint például az útifű és a mályva, rendkívül alkalmas e módszer alkalmazására, mivel kiváló méreganyag-kivonatoló hatásúak. Egyéb, stimuláló növények még a cayenne-i bors, a fokhagyma és a rozmaring.
Tegyük a növényt - szárítottat vagy frisset- két gézlap közé. Ha friss leveleket, gyökereket, hajtásokat használunk, vágjuk fel apróra vagy puhítsuk meg forró vízben használat előtt. A szárított növényeket pépesítsük egy kis forró vízzel.
Puha pamutkötéssel erősítsük fel a géz közé zárt gyógynövényt a kezelni kívánt testrészre és tartsuk melegen akár egy meleg vizes palackkal vagy nedves, meleg törülközővel és hagyjuk rajta, amíg ki nem hűl. Szükség szerint ismételjük a kezelést, mindig frissen cserélve a növényeket.

Cayennei-bors vagy fokhagyma használatakor előfordulhat, hogy azok irritálják a bőrünket. Hogy elkerüljük a növények és a bőrünk közvetlen érintkezését, tegyük a gyógynövényeket két ruha közé, majd így a kívánt testfelületre.