2013. január 16.

Borogatás

A tünetektől függően alkalmazhatunk hideg vagy meleg borogatást. A hideg borogatás csökkenti a duzzadásokat, a zúzódások fájdalmát, a rándulást és ficamot vagy az ízletek fájdalmait.
A meleg borogatás enyhíti az izomhúzódást és az izomfájdalmakat, a megfázás okozta nyirokproblémákat, és erősíti a gyenge vérkeringést. Hasznos megfázások, hurutok és köhögés esetén.
Áztassuk be egy tiszta pamutruhát a meleg vagy hideg főzetbe, illetve forrázatba, vagy néhány csepp illóolajat, esetleg tinktúrát tartalmazó vízbe, csavarjuk ki és használjuk a sérült felületen.
Csökkenti a fejfájást, a hasi fájdalmakat, a hátfájást; a keléseket és az ízületi panaszokat. A kezelést többször meg kell ismételni, hogy igazán érezhető legyen a hatása.
A dunsztborogatás tulajdonképpen egyfajta meleg borogatás, melyet duzzadások, fájdalmak, megfázás és influenza esetén használunk.
Alkalmazásakor áztassunk be egy ruhát a kiválasztott gyógynövényteába és tegyük a kezelendő területre olyan melegen, amennyire csak elviselhető, majd tekerjük be egy száraz pamut törölközővel, vagy lepedővel. Ismételjük meg többször.

(forrás:Anne McIntyre / Gyógynövények cserépben)