2013. január 18.

Híg kenőcs

A masszázsolaj vagy híg kenőcs egy gyógynövénykivonatot tartalmazó olaj vagy alkohol, esetleg e kettő keveréke. Az olajos masszázs célja a relaxáción kívül a fájdalom kiűzése gyulladás, sérülés, ízületi panasz, rándulás vagy zúzódás esetén.
A híg kenőcsöknek fel kell szívódniuk a bőrön át, hogy a kezelni kívánt felületen kifejthessék hatásukat, ezért csupa nagy hatásfokú gyógynövényt vagy esszenciális olajat tartalmaznak, mint például a Cayenne-i bors, a gyömbér vagy a fekete bors. Ezeket nem szabad gyermekek kezelésére használni.
Az alkoholbázisú masszázsolajoknak hűtő hatásuk van. Az alkohol gyorsan elpárolog, és csak a gyógynövénykivonat szivárog a bőrbe.
Az olajbázisú masszázsolajok sokkal tovább maradnak a bőrön, és inkább melegítő hatásúak.

Tegyük az általunk kiválasztott, apróra felvagdalt gyógynövényeket egy üvegbe. Öntsünk rá alkoholt, például vodkát vagy brandyt, és tartsuk lezárva, meleg, de sötét helyen, 7-10 napig. Naponta legalább egyszer rázzuk fel alaposan. Szűrjük le a kivonatot muszlinon vagy szűrőn keresztül, és a lehető legjobban facsarjuk ki a benne lévő növényeket. Öntsük egy légmentesen zárható üvegbe, és címkézzük fel.


Olajbázisú híg kenőcs készítéséhez tegyük az apróra vágott növényeket egy üvegbe, öntsük fel szezámolajjal, esetleg jojoba olajjal vagy mandulaolajjal. Zárjuk le és hagyjuk 3 napig állni. Naponta legalább egyszer alaposan rázzuk fel. Adjuk hozzá a kiválasztott eszenciaolajakat - 2 csepp eszencia minden egyes teáskanálnyi bázisolajhoz- majd kövessük a már fent leírt útmutatást.

(forrás: Anne McIntryre / Gyógynövények cserépben)