2013. január 6.

Ecetméz

Az ecetméz (oximel) a gyógynövényes almaecet és a méz keveréke. Eredetileg a Közel-Keletről származik, és még a keresztesek vitték magukkal készítésének titkait Angliába.

A lovagok és a nemes hölgyek kétség kívül ittak forró gyógynövényeceteket reggelire, ezzel kezdve a napot. Mind a méz, mind az ecet, kivonatoló és tartósító hatású. A kettő kombinációja pedig kellemes ízű gyógynövény-készítményeket eredményez.

Ha magunk szeretnénk ecetmézet készíteni, tegyünk 50 ml gyógynövényecetet és 100 gr mézet egy vastag talpú serpenyőbe. Lassú tűz felett forrósítsuk fel és hagyjuk, hogy egyharmadára elfőjön (100 ml). Végül keverjük meg és várjunk, amíg teljesen kihűl. Öntsük egy parafa dugóval lezárható steril üvegbe és címkézzük fel.

Adagok:
Vegyünk 2 teáskanálnyit belőle 3-6 alkalommal naponta.