2013. január 5.

Gyógynövényes méz

A méz nagyon jó közvetítő anyaga a gyógynövényeknek. Édes íze remekül kiemeli az aromás növények zamatát és megőrzi gyógyhatású komponenseiket.
Tulajdonképpen meghosszabbítja a konzerválási időt. A méz antibakteriális és köptető hatású, így a gyógynövényes mézek jók akut fertőzésekre, fájó torokra, köhögésre, légúti gyulladásokra és az asztma kezelésére, de külsőleg használva bőrproblémák - vágások, horzsolások, égések és visszerek - gyógyítására is. Kiváló közvetítő antimikrobás gyógynövények esetében. Ilyenek a fokhagyma, a kakukkfű, az izsóp, az oregánó (szurokfű) és a rozmaring. Magas tápanyagtartalmú, a benne található cukor nagy arányban emészthető, energiát ad és erősíti az immunrendszert. Polleneket tartalmaz, melyek gazdag fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és zsírsavforrások. Ezek segítenek az allergia és az asztma leküzdésében, míg a mézben található propolisz erős antimikrobás hatású. A görög kakukkfüves méz ismert gyógyhatású tulajdonságáról. az új-zélandi manuka méz pedig antibakteriális szer. (Vigyázat! Vannak, akik éppen a mézre allergiásak!)

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a gyógynövényes méz elkészítésének, ha a frissen összevagdalt vagy szárított gyógynövényeket összekeverjük a mézzel. Ebből napi három alkalommal ehetünk egy-egy teáskanálnyit. Ha hosszabb időre akarjuk elrakni (télire magunknak, vagy ajándékozási céllal), akkor a következőképpen készítsük el:
Tegyük a finoman összevagdalt gyógynövényeket egy sterilizált üvegbe (használhatunk muszlinzsákot is). Öntsük rá a folyékony mézet és keverjük jól össze. Zárjuk le az üveget légmentesen, címkézzük fel és hagyjuk legalább négy hétig állni, majd szedjük ki a növényeket, szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk, lehetőség szerint a hűtőben.

A gyorsabb eljáráshoz gőzfürdőt is alklamazhatunk. Adjunk 1-2 pohárnyi apróra vágott növényt közvetlenül 2 pohárnyi mézhez (használhatunk muszlinzsákot is). Forrósítsuk fel és főzzük a mézet gőzfürdőben 4-5 órán át, majd szűrjük át vagy vegyük ki a muszlinzsákot. Tároljuk a már említett módon. Ha ízletesebb, illatosabb mézet szeretnénk készíteni,  használjunk néhány szál kakukkfüvet, izsópot, levendulát, rózsát vagy citromfüvet is.
Az erősebb ízek kedvelői tehetnek bele egy kis cayenne-i borsot is.

Fokhagymás néz készítéséhez vegyünk 6-8 fokhagymagerezdet egy pohár mézhez. Tegyük a megtisztított fokhagymát és a mézet egy vastag talpú serpenyőbe, és hevítsük közepes tűz felett, míg forr. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd öntsük át egy tiszta, sterilizált befőttes üvegbe és zárjuk le. Napfénytől védett, hűvös helyen tároljuk. Szükség szerint fogyasszuk. Tegyünk egy evőkanálnyi gyógynövényes mézet egy kis forró vízbe, vagy ehetjük önmagában is.

Ne adjunk egy évesnél kisebb gyerekeknek a nyerscukorban lévő botulinum kockázata miatt!

(forrás: Anne McIntryre, Gyógynövények cserépben)