2013. január 30.

Édes-Savanyú gomba

Ez az étel a hét harmadik napjára lett tervezve az 5. heti menüben. Többek között (minő meglepetés) a kínai ételeket is szeretem. Persze tegyünk különbséget az általában zsírban tocsogó gyorsbüfék kínálata és az éttermi, minőségi kínai ételek között. (Bár bevallom őszintén megvetni nem szoktuk az előbbieket sem... mégiscsak kínai, nagy ritkán elcsábulunk!).
Szóval, megtaláltam ezt a receptet és gondoltam a szerda legyen a szénhidrátnak szentelve. Ma hófehér jázminrizs mellé párolt zöldségek fognak kerülni édes-savanyú mártásban.

Előkészítési idő mindössze 15 perc
Főzési idő 5 perc!
Kifejezetten kevés idővel rendelkezők egészséges étele ez.

A gyors elkészíthetőség alapfeltétele, hogy minden legyen a munkapulton felhasználásra előkészítve, így tényleg abban a sorrendben és időben kerülhet a hozzávaló a fazékba, amikor szükséges.

Hozzávalók:
  • 350 gr felezett kis méretű csiperke gomba
  • 125 gr félbevágott koktélparadicsom
  • 250 ml édes-savanyú szósz (ázsia boltokban, vagy nagyobb élelmiszer üzletekben jó minőségben!!)
  • 2 ferdén, vékonyan szeletelt zellerszár (fehérítő zeller, francia zeller)
  • 1 vékony cikkekre vágott lila hagyma
  • 1 kimagozott, durvára vágott piros kaliforniai paprika
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • frissen párolt jázmin rizs és mogyoróhagyma zöldje csíkokra szeletelve a tálaláshoz (ilyenkor télen ez max. csíráztatással érhető el, ha előre gondolkodik az ember kb. két - három héttel)
Elkészítés:
Felforrósítjuk a wok-ot (vagy mély serpenyőt). Beleöntjük az olajat, felforrósítjuk. A lila hagymát egy percig rázogatva sütjük az olajon, majd hozzáadjuk a zellerszárat és a kaliforniai paprikát. További 1 percig sütjük, majd a gombákat is a keverékhez adjuk és 2 percig rázogatva sütjük tovább. Ráöntjük az édes-savanyú szószt és addig sütjük tovább, míg ez utóbbi hozzávaló is jól át nem forrósodik.
Rádobjuk a paradicsomokat és alaposan összerázzuk a hozzávalókat.
A rizst tányérokra porciózzuk, a hagyma zöldjével díszítjük és a kész szószos zöldségeket mellé szedjük.
(forrás: Villámkonyha)

Amennyiben több időt szánsz rá, és ellenőrzött alapanyagokból saját magad szeretnéd megcsinálni az édes savanyú mártást, akkor ezt a receptet ajánlom:

Finom édes-savanyú mártás
1 szál újhagyma, 2 szelet gyömbér,1 gerezd fokhagyma, 2 evők. paradicsompüré, 4 evőkanál narancslé, 2 evőkanál sherry, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál szójaszósz

A gyömbért és a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát ősszenyomjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, 1-2 percig pirítjuk benne a hagymákat és a gyömbért. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, addig keverjük amíg sima nem lesz és feloldódik a cukor. Ezután a vízben feloldjuk a kukoricakeményítőt, majd besűrítjük vele a mártást.
(forrás: http://kinaikaja.blogspot.hu/2009/01/martasok-edes-savanyu-szecsuani.html )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!